Rūpēs par bērnu drošību – viedtālruņu un spēļu konsoļu ierobežojumi

Jau iepriekš rakstā „Rūpēs par bērnu drošību – vecākvadības programmatūra” apskatījām to, kas tad tas īsti ir. Īsumā tā ir programma, kas palīdz vecākiem kontrolēt, ko viņu bērni var darīt un apskatīt datorā un internetā, kā arī cik ilgi viņiem ir ļauts to darīt. Iepriekšējā rakstā apskatījām kontroles iespējas, kas attiecas uz datoru, šoreiz pievērsīsimies viedtālruņiem un spēļu konsolēm.

Viedtālruņa lietošana

Mūsdienās, kad labi viedtālruņi ir pieejami par salīdzinoši zemu cenu, daudzi vecāki izlemj savus bērnus apgādāt ar tādu jau pavisam agrā vecumā. Tomēr, to darot, ir jārēķinās arī ar iespējamiem draudiem, kas var rasties, bērnam rīkojoties ar šo datoram līdzīgo elektronisko ierīci. Dažas no populārākajām problēmām, kas var rasties bērnam vai ko bērns var neapzināti radīt citiem:
  • Neadekvātu tekstu un bilžu sūtīšana un saņemšana.
  • Iespēja, ka bērni var kādu apzināti vai neapzināti terorizēt ar īsziņām vai arī augšupielādēt internetā apkaunojošu video vai bildi par kādu citu bērnu.
  • Laika vai miega trūkums, ko bērnam var izraisīt nepārtraukta viedtālruņa lietošana tā daudzo funkciju dēļ.
  • Finansiālie zaudējumi, ko var izraisīt bieža īsziņu sūtīšana, zvanu veikšana, interneta lietošana, kā arī maksas pakalpojumu iegādāšanās.
  • Drošības draudi saistībā ar faktu, ka bērns pastāvīgi publicē internetā savu atrašanās vietu, kas redzama arī svešiniekiem.
Tādēļ, pirms ļaut sākt bērnam rīkoties ar viedtālruni, nepieciešams pārrunāt vairākus jautājumus. Runāšana par šiem drošības jautājumiem var palīdzēt novērst virkni problēmu:
  • Pirmkārt, vecākiem pašiem jāiepazīstas ar iegādāto viedtālruni, jāapgūst tā funkcijas un jāpaskaidro tās bērnam, lai viņš/viņa prastu to pareizi lietot.
  • Jāuzsver, lai bērns nekādā gadījumā nedod savu vai savu draugu tālruņu numurus, kā arī citus ar viedtālruni saistītos datus nepazīstamiem cilvēkiem.
  • Nepieciešams atgādināt, lai bērns neatbild uz neizprotamām īsziņām, ko sūtījis nepazīstams cilvēks.
  • Izskaidrot, ka nedrīkst internetā sūtīt vai publicēt aizskarošas ziņas vai attēlus par citiem cilvēkiem. Kaut arī bērnam tas var šķist kā joks, ir svarīgi izskaidrot, ka cita cilvēka aizskaršana ir ļoti nopietns nodarījums.
  • Ieteikt izvairīties no vietnēm vai programmām, kur pastāvīgi tiek publicēta bērna atrašanās vieta, it īpaši, ja šīs ziņas var redzēt ne tikai ļoti tuvi cilvēki.
Šādu un citu svarīgu jautājumu apspriešana ir pirmais, ar ko sākt, bet reizēm tomēr rodas nepieciešamība pēc programmatūras, kas palīdz vecākiem kontrolēt, ko bērns savā telefonā var darīt. Svarīgākais, ko nepieciešams ierobežot, parasti ir interneta saturs, ko bērns var apskatīt, un tas, kādas programmas bērns var lejupielādēt un lietot. Šādiem mērķiem ir paredzētas vecākvadības programmatūras. Visvienkāršāk ir izmantot jau viedtālrunī iestrādātās kontroles iespējas.

Viedtālruņos iestrādātās vecākvadības iespējas

Lai ierobežotu bērna iespējas lejupielādēt vai par maksu iegādāties programmatūras Android viedtālrunim, var vienkārši pielāgot Google Play Store uzstādījumus. Ieejot Play Store, sameklējiet sadaļu „Settings”, kur iespējams ieķeksēt aili „Password”. Turpmāk, lai lejupielādētu jaunas programmas, būs nepieciešama šī parole. Vēl viens noderīgs uzstādījums, ko var izmantot, ir „Content filtering”, kur var izvēlēties, kādas programmas ir atļauts lejupielādēt, piemēram, ja izņemsiet ķeksīti no sadaļas „High maturity”, bērns vairs nevarēs apskatīt programmas, kurās ir vardarbība un citas bērnam nepiemērotas lietas. Viedtālruņos ar iOS operētājsistēmu arī tiek piedāvāts pielāgot vecākvadības uzstādījumus. To var izdarīt, ejot uz „Settings”, kur tālāk ir jāizvēlas sadaļa „General”. Atverot to, parādīsies aptuveni šāds logs. Šeit ir iespējams izvēlēties tās lietas, ko neļaut savam bērnam lietot un apskatīt. Piedāvātās izvēles ir: neatļaut lietot internetu, YouTube, iTunes, neļaut lejupielādēt programmas, izmantot kameru, vai arī noteikt un publicēt atrašanās vietu. Pēc ierobežojumu izvēlēšanās tiks prasīts ievadīt četru ciparu kodu, kas turpmāk būs nepieciešams, lai mainītu šos uzstādījumus.

Vecākvadības programmatūras

Tāpat kā ir iespējams datoru aprīkot ar vecākvadības programmatūru, to ir iespējams izdarīt arī ar viedtālruni. Diemžēl jāsaka, ka lielākā daļa no vecākvadības programmatūrām vēl ir attīstības stadijā un nav vēl pavisam parocīgas, bet vismaz kādu no tām ir vērts pamēģināt. Apskatīsim dažus piemērus piedāvātajām vecākvadības programmām viedtālruņiem ar Android operētājsistēmu –
  • Android Parental Controls – bezmaksas vecākvadības programmatūra, kas piedāvā ierobežot un kontrolēt dažādu programmu izmantošanu, kā arī izveido smilšu kasti jeb buferzonu, kur tiek darbinātas programmas to drošākai izmantošanai (vairāk par to rakstā „Smilšu kaste jeb buferzona”)
  • Kaspersky Parental Control – Kaspersky Lab izstrādāta vecākvadības programma, pagaidām gan tikai beta versijā (testēšanas procesā). Pieejamās valodas – angļu un krievu. Programma nodrošina interneta satura filtrēšanu, nosakot, kādas sadaļas internetā nevar apskatīt, kā arī kontrolē, kādas programmas var tikt lietotas uz viedtālruņa

Xbox 360 un PlayStation 3

Xbox 360 un PlayStation 3 ir spēļu konsoles, ko var izmantot dažādu spēļu spēlēšanai, arī internetā, kā arī, lai skatītos filmas. Tās ir ļoti populāras bērnu un jauniešu vidū, un, tās spēlējot, tiek pavadīts ārkārtīgi daudz laika. Par laimi, ir izstrādāts veids, kā palīdzēt vecākiem kontrolēt, ko tieši un cik ilgi bērni ar šo spēļu konsoli var darīt. Vecākvadības kontrole nodrošina iespēju kontrolēt to, kuras spēles var tikt spēlētas, kādas filmas vai raidījumi apskatīti, kā arī, cik ilgi dienā vai nedēļā drīkst šo konsoli lietot. Video par to, kā aprīkot Xbox 360 konsoles kontu ar noteiktiem ierobežojumiem, ko tikai Jūs varēsiet izmainīt, var apskatīt šeit http://compass.xboxlive.com/assets/c0/17/c017c066-612e-4380-b2ba-c1d258443928.mp4?n=ParentalControlsSD-1600kbps.mp4. Pamācība PlayStation 3 vecākvadības uzstādījumiem ir apskatāma oficiālajā PlayStation mājaslapā.

Kā aprīkot Xbox 360 kontu ar noteiktiem ierobežojumiem

Vispirms nepieciešams pie uzstādījumiem izvēlēties sadaļu „Family”. Ja nav redzams šāds izvēlnes logs, tad visdrīzāk Jums nav jaunākā Xbox 360 versija. Visvienkāršāk atjaunināt to var tiešsaistē, sadaļā „Settings”, izvēloties „System Settings”, tad „Network Setting” un tur, izvēloties „Wired Network”, jāspiež „Test Xbox Live Connection”. Šīm darbībām būtu jāatjauno konsoles programmatūru. Lai aktivizētu iespēju izveidot kādus ierobežojumus, nepieciešams zem šīs sadaļas „Family” izvēlēties „Content Controls”, un izveidot savu kontu un paroli. Tāpat zem šīs „Content Controls” sadaļas ir iespējams ierobežot arī konsoles izmantošanas laiku, ejot „Family Timer”, kur jāizlemj, vai laika ierobežojums tiks norādīts dienas vai nedēļas ietvaros (Daily or Weekly). Tad attiecīgi ievadiet laika ilgumu, cik bērns varēs pavadīt, lietojot šo konsoli. Ierobežot darbības internetā iespējams, ejot caur „Family Settings”, šoreiz izvēloties bērna izveidoto profilu. Sadaļā „Privacy & Online Settings” iespējams ierobežot veiktās darbības internetā, piemēram, neļaut veikt pirkumus internetā, vai arī neļaut izmantot internetu vispār.

Kā aprīkot PlayStation 3 kontu ar noteiktiem ierobežojumiem

Vecākvadības uzstādījumi PlayStation 3 konsolei atrodami pie drošības uzstādījumiem. Sadaļā "Settings" izvēloties "Security Settings", kur jūs varat uzlikt vecuma ierobežojumu spēlēm, t.i. spēles, kas pārsniedz jūsu izvēlēto vecuma ierobežojumu nebūs iespējams spēlēt, neievadot jūsu uzstādīto paroli. Lai ierobežotu, kādas filmas var skatīties, izmantojot konsoli, atveriet „DVD - Parental Control” (DVD diskiem) vai „BD - Parental Control” (Blu-Ray diskiem). Tur būs opcija neļaut lietotājam skatīties filmas ar jūsu noteikto vecuma ierobežojumu. Lai uzliktu interneta satura filtrus vai pilnībā liegtu piekļuvi internetam no konsoles, pie "Security Settings" izvēlieties „Internet Browser Start Control” un izvēlieties attiecīgos iestatījumus.

Secinājumi

Mūsdienās elektroniskās ierīces ir kļuvušas ļoti pieejamas. Arī bērniem jau no pavisam maza vecuma tiek ļauts strādāt ar dažādām elektroniskām ierīcēm. Tomēr, lai bērnam nerastos problēmas, vai bērns nezināšanas dēļ neradītu problēmas citiem, vecākiem ir nepieciešams apsvērt, kā ierobežot iespējamos riskus.