Ikviens var uzsākt karjeru kiberdrošības jomā OUCH! 04/2024

Pārskats

Tā kā visā pasaulē pieaug hakeru uzbrukumu skaits organizācijām un valdībām, ir liels pieprasījums pēc kiberdrošības speciālistiem, kas palīdzētu aizsargāties pret mūsdienu kiberuzbrucējiem. Vai esat domājis par kiberdrošības speciālista karjeru? Tā ir strauja, ļoti dinamiska joma ar lielu skaitu aizraujošu specialitāšu, no kurām izvēlēties. Karjera kiberdrošības jomā arī ļauj strādāt gandrīz jebkur pasaulē, tā nodrošina dažādas priekšrocības un iespēju panākt reālas pārmaiņas.

Vai ir nepieciešams grāds datorzinātnēs?

Pilnīgi noteikti, nē. Daudziem no labākajiem drošības speciālistiem ir netehniska izglītība – sākot no filozofijas, vēstures un bibliotēku zinātņu absolventiem līdz automehāniķiem, zobu tehniķiem un māmiņām-mājsaimniecēm. Kiberdrošība ir tik aizraujoša, jo jūs varat sākt mācīties savā tempā, ērti atrodoties savās mājās.

Ar ko sākt

Kiberdrošība galu galā nav saistīta ar to, kā ielauzties vai uzlauzt lietas; kiberdrošība ir domāta tam, lai uzzinātu, kā lietas darbojas. Kad sapratīsiet, kā tehnoloģijas strādā un mijiedarbojas cita ar citu, tad sāksiet identificēt ievainojamības, kas ir jāaizsargā. Nav skaidrs, ar ko sākt? Sāciet pētīt dažādas tehnoloģiju jomas un to darbību, un tad skatieties, kas interesē.

● Kodēšana: Apgūstiet programmēšanas pamatus. Labs sākums ir Python, HTML vai Javascript. Apsveriet mācīties kādā tiešsaistes apmācību vietnē vai paņemiet jebkuru programmēšanas grāmatu iesācējiem. Tas ir vieglāk, nekā domājat!

● Operētājsistēmas: Apgūstiet operētājsistēmu, piemēram, Linux vai Windows, administrēšanas pamatus. Ja vēlaties būt patiešām gudrs, iemācieties izmantot tā saukto komandrindas saskarni (CLI). Šeit iemācīsieties ievadīt komandas, nevis klikšķināt uz ikonām.

● Programmatūras atjaunināšana: Uzziniet, kā konfigurēt, aktivizēt un uzturēt lietojumprogrammas, piemēram, tīmekļa serverus.

● Tīklošana: Atklājiet, kā datori un ierīces sazinās viens ar otru, tverot un analizējot tīkla trafiku. Tas var būt ļoti aizraujoši, jo jūsu mājās, visticamāk, jau ir tīkla vide, kurai ir pievienotas visa veida ierīces.

● Mākslīgais intelekts: Uzziniet, kā šīs tehnoloģijas darbojas un kā tās var izmantot.

Mājas laboratorijas izveide

Labs veids, kā sākt mācīties, ir izveidot laboratoriju mājās, lai varētu sākt mijiedarboties ar dažādām tehnoloģijām un atklāt, kā tās darbojas. Laboratorija ir datoru, ierīču un lietojumprogrammu kopums, ar kuriem mijiedarbojaties, lai mācītos paši. Laboratoriju var izveidot fiziski mājās vai virtuālo laboratoriju, ko konfigurējat mākoņos, piemēram, Amazon AWS vai Microsoft Azure. Labākā laboratorijas daļa ir tā, ka varat kļūdīties. Kad viss ir pabeigts, jūs vienkārši pārbūvējat lietojumprogrammas vai sistēmas un sākat

visu no jauna. Šādai pieejai ir pat tāds termins kā ātras neizdošanās metode (Fall Fast). Jo ātrāk kļūdīsieties, jo ātrāk mācīsieties un sasniegsiet vēlamos mērķus. Nav pareizā vai nepareizā veida, kā sākt; vienkārši sāciet spēlēties ar tehnoloģijām, kas jūs interesē visvairāk.

Sazinieties ar citiem, mācieties un runājiet ar viņiem

Labākais veids, kā novērtēt, vai vēlaties kaut ko darīt, ir aprunāties ar cilvēkiem, kas dara jūs interesējošo darbu. Aiciniet viņus veltīt jums dažas minūtes laika, esiet zinātkāri, uzdodiet jautājumus un lūdziet padomu. Lieliska vieta, kur satikt kiberdrošības profesionāļus, ir vietējā kiberdrošības konference, profesionālas organizācijas pasākums, tikšanās interešu kopienā vai virtuālā konference, piemēram, Kiberšahs, varat apmeklēt arī Bsides vai SANS New2Cyber. Grūtākais ir atrast pirmo pasākumu vai uzsākt pirmo tikšanos. Kad esat ieradies pasākumā, komunicējiet ar citiem apmeklētājiem un paplašiniet savu profesionālo paziņu loku. Citas iespējas, kā apgūt kiberdrošību, ietver YouTube videoklipus, raidierakstu klausīšanos, tiešsaistes forumu apmeklēšanu, drošības profesionāļu emuāru abonēšanu vai dalību tiešsaistes Capture the Flag (CTF) pasākumos.

Neatkarīgi no jūsu izglītības vai grāda, jūs varat piedāvāt unikālas prasmes un pieredzi, kas kiberdrošībai ir ļoti nepieciešama!

Viesredaktors

Tara N. Lewis, Ed.D., ir sertificēta karjeras izaugsmes vadības instruktore, kas strādā ar klientiem, kuri uzsāk karjeru IT un kiberdrošības jomā vai vēlas pāriet uz šo jomu. Viņa ir aktīvi darbojusies valsts un vietējās profesionālajās organizācijās, tostarp WiCys, NACE un TxCEIA, kā arī piedalījusies vebināros, valsts un reģionālajās konferencēs un publicējusi ar karjeras attīstību saistītus rakstus.

Aprīļa OUCH! (PDF)

Visas iepriekšējās ziņu lapas orģinālvalodās pieejamas:
https://www.sans.org/security-awareness-training/ouch-newsletter

Resursi

SANS kiberakadēmijas: https://www.sans.org/scholarship-academies/

SANS samits: https://sans.org/summits

Kiberšaha konference: https://cyberchess.lv/

Security Bsides konferences: http://www.securitybsides.com/

Sievietes kiberdrošībā (Women in Cybersecurity): https://www.wicys.org/