Digitālā pavasara tīrīšana septiņos vienkāršos soļos OUCH! 03/2023

202303-OUCH!-March-Latvian

Bieži dzirdam par “pavasara tīrīšanu” — laiku, kad, gatavojoties vasarai, mēs pārskatām savas mantas un sakārtojam savu māju un dzīvi. Tas ir arī īstais laiks, lai ik gadu pārskatītu savu digitālo dzīvi. Septiņi turpmāk minētie vienkāršie pasākumi, ko veikt reizi gadā, palīdzēs jums droši izmantot tehnoloģijas.

KONTI: Pārskatiet katru savu tiešsaistes kontu. Izmantojot garu un unikālu paroli katram kontam, nodrošināsiet, ka gadījumā, ja tiek apdraudēts viens konts, pārējie konti joprojām būs drošībā. Nevarat atcerēties visas šīs dažādās paroles? Neuztraucieties, neviens nevar. Ieteikums izmantot paroļu pārvaldnieku, lai droši uzglabātu visas paroles un padarītu jūsu dzīvi daudz vienkāršāku un drošāku. Iespēju robežās izmantojiet daudzfaktoru autentifikāciju (Multi-Factor Authentication — MFA), īpaši personīgajam e-pastam vai finanšu kontiem. Šis ir vissvarīgākais solis, ko varat veikt, lai aizsargātu jebkuru tiešsaistes kontu. Ja jums ir kādi tiešsaistes konti, kurus neesat izmantojis/-usi vairāk nekā gadu, iespējams, ir pienācis laiks tos vienkārši dzēst.

PROGRAMMAS: Ierīču un programmatūras atjaunināšana nodrošina, ka ir instalētas jaunākās drošības funkcijas un novērstas noteiktas ievainojamības. Visvienkāršākais veids, kā to izdarīt, ir pārliecināties, ka visos datoros, mobilajās ierīcēs un pat viedajās mājas ierīcēs ir iespējota automātiskā atjaunināšana. Izdzēsiet arī visas neizmantotās programmas vai lietotnes mobilajās ierīcēs un datoros. Dažas lietotnes aizņem daudz vietas, var saturēt jaunas ievainojamības un pat palēnināt jūsu iekārtas darbību. Jo mazāk lietotņu izmantojat, jo drošāka ir jūsu sistēma un jūsu informācija. Daudzās ierīcēs tiek rādīts, cik ilgs laiks pagājis, kopš esat izmantojis kādu lietotni. Ja pēdējo reizi lietotni izmantojāt pirms gada, iespējams, tā jums vairs nav vajadzīga.

FINANSES: Pārbaudiet, vai jūsu bankas konti, kredītkaršu konti, ieguldījumi un pensiju konti ir konfigurēti tā, lai brīdinātu jūs par katru veikto darījumu, jo īpaši par neparastiem pieteikšanās gadījumiem, lieliem pirkumiem vai naudas pārskaitījumiem. Tādējādi jūs vienmēr saņemsiet paziņojumu par finanšu darījuma veikšanu un uzreiz varēsiet pamanīt jebkuru krāpšanu vai nesankcionētu darbību. Jo ātrāk atklāsiet krāpnieciskas darbības, jo ātrāk tās varēsiet apturēt un lielāka būs iespēja atgūt naudu. Atkarībā no tā, kurā valstī dzīvojat, papildu pasākums, ko varat veikt, ir kredītu iesaldēšana, kas var būt viens no efektīvākajiem veidiem, kā aizsargāt savu identitāti.

ATBRĪVOŠANĀS NO IERĪCĒM: Laika gaitā var gadīties, ka uzkrājat vecas ierīces, kas jums vairs nav nepieciešamas, piemēram, vecu viedtālruni vai viedās mājas ierīci. Ja atbrīvojaties no šīm ierīcēm, vispirms no tām izdzēsiet visu personisko informāciju. Lielākajai daļai ierīču ir vienkārša funkcija, kas droši izdzēš visu personisko informāciju (vai atjauno rūpnīcas noklusējuma iestatījumus) pirms atbrīvošanās no ierīces.

REZERVES KOPIJAS: Neatkarīgi no tā, cik piesardzīgs vai aizsargāts esat, kādā brīdī jums, visticamāk, būs nepieciešamas rezerves kopijas, lai atjaunotu svarīgu informāciju vai pārvietotu informāciju uz jaunu ierīci. Iestatiet ierīcēs automātisku dublēšanu mākonī. Automātisko rezerves kopiju izveide un plānošana ļauj atjaunot svarīgāko informāciju.

BĒRNU APRŪPE: Ja esat vecāks vai aizbildnis, šis ir piemērots brīdis, lai pārskatītu visus vecāku kontroles iestatījumus, ko esat ieviesis. Bērniem kļūstot vecākiem, visticamāk, būs jāatjaunina šie kontroles iestatījumi.

SOCIĀLIE TĪKLI: Pārbaudiet konfidencialitātes iestatījumus savos sociālo tīklu kontos — tur var atrast visvairāk personīgas informācijas. Pārskatiet savus kontus, lai pārliecinātos, ka personīgajās fotogrāfijās nav kopīgota sensitīva informācija, piemēram, dzimšanas diena, tālruņa numurs, mājas adrese, bankas informācija vai atrašanās vieta.

Pavadot tikai dažas stundas gadā, veicot šīs darbības, jūs, jūsu ierīces un informācija tiks aizsargāta.

Viesredaktors

Ritu Gila (@OSINTtechniques) ir SANS attīstības instruktore un izlūkošanas analītiķe, kura specializējas atvērto avotu izpētē (OSINT). Plašāka informācija par Ritu šeit: https://www.sans.org/profiles/ritu-gill un šeit https://www.osinttechniques.com.

Marta OUCH! (PDF)

Visas iepriekšējās ziņu lapas orģinālvalodās pieejamas:
https://www.sans.org/security-awareness-training/ouch-newsletter

Resursi

Paroļu pārvaldnieki: https://www.esidross.lv/2020/04/10/parolu-parvaldnieki-ouch-04-2020/
Atjauninājumu nozīme: https://www.esidross.lv/2020/05/08/kapec-ir-svarigi-veikt-atjauninajumus-ouch-05-2020/
Atbrīvošanās no mobilajām ierīcēm: https://www.esidross.lv/2022/12/27/atbrivosanas-no-mobilas-ierices-ouch-12-2022/
Rezerves kopijas: https://www.esidross.lv/2022/09/27/rezerves-kopijas-gatavas-ouch-09-2022/
Bērnu drošība tiešsaistē: https://www.esidross.lv/2020/09/25/bernu-drosiba-tiessaiste-ouch-09-2020/