Ko darīt, ja dators inficēts?

Viens no veidiem, kā jūs uzzināt par to, ka jūsu dators ir inficēts, ir informācija no jūsu interneta pakalpojumu sniedzēja. Internetā ļoti daudzas organizācijas nodarbojas ar datu plūsmu pētīšanu, lai atklātu inficētās iekārtas. Latvijā informāciju par inficētiem datoriem vāc un apkopo Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu reaģēšanas institūcija jeb CERT.LV.

CERT.LV sadarbojas ar daudziem Latvijas interneta pakalpojumu sniedzējiem, informējot viņus par inficētiem datoriem viņu tīklos un palīdzot atrisināt radušās problēmas. Interneta pakalpojumu sniedzēji sazinās ar saviem klientiem un informē tos, ja ir aizdomas par viņu datoru inficēšanos.

Ko darīt gadījumā, ja interneta pakalpojumu sniedzējs ir piezvanījis vai atrakstījis vēstuli, ka uz jūsu datora ir kāds vīruss.

  1. Nevajag krist panikā, tas diemžēl nav nekas īpašs vai ārkārtējs.
  2. Vajadzētu atturēties no interneta bankas un maksājumu karšu lietošanas no attiecīgā datora, kamēr tas nav “izārstēts”. Pēc iespējas arī nevajadzētu vadīt no tā svarīgas paroles.
  3. Dators ir jāpārbauda ar kādu antivīrusu.

Ja izvēlētais antivīruss jūsu datorā ir atradis vīrusus, lūdziet tos iznīcināt. Ja iznīcināšana notiek sekmīgi, tad ir lielas cerības, ka jūsu dators ir “izārstēts”.

Ja vīrusu iznīcināšanas procesā parādās kļūdu paziņojumi, vai antivīruss jūsu datorā neko neatrod, bet jūs turpinat saņemt brīdinājumus no interneta pakalpojumu sniedzēja, iesakām vērsties pēc palīdzības pie jūsu datorspeciālista vai CERT.LV.

Ja jūsu dators ir veiksmīgi „izārstēts”, jums noteikti jāparūpējas par tā tālāku drošību, lai šādi gadījumi neatkārtotos, regulāri atjauninot antivīrusu un citu programmatūru, izmantojot drošas paroles un divu faktoru autentifikāciju un apdomīgi izvairoties no pikšķerēšanas uzbrukumiem.

Attēls: pixabay.com