APSTĀJIES. PADOMĀ. PIESLĒDZIES.

APSTĀJIES. PADOMĀ. PIESLĒDZIES. (STOP. THINK. CONNECT.) ir globāla kiberdrošības iniciatīva. Tās mērķis ir palīdzēt ikvienam datorlietotājam atpazīt digitālās vides apdraudējumus un veicināt drošību interneta vidē.

APSTĀJIES: un pārliecinies, ka nepieciešamie drošības pasākumi ir ievēroti. PADOMĀ: par riskiem, kas var izrietēt no tavām darbībām internetā. PIESLĒDZIES: un baudi virtuālo vidi, kad esi pārliecinājies, ka to dari droši.

Ieteikumi

Turi datoru “tīru”

  • Atjaunini drošības programmatūru – pārliecinies, ka izmanto antivīrusa, ugunsmūra, pārlūkprogrammas, operētājsistēmas un citu programmu jaunākās versijas. Tā ir labākā aizsardzība pret vīrusiem un citiem apdraudējumiem.
  • Izmanto automātiskos atjauninājumus – iespējo automātisku atjauninājumu saņemšanu, ja programmatūra piedāvā šādu izvēli.  
  • Pasargā visas iekārtas, kas pieslēgtas internetam – parūpējies ne tikai par datora, bet arī par viedtālruņa, spēļu konsoles, televizora un citu viedierīču, kuras pieslēgtas tīklam, drošību.
  • Pieslēdz un pārbaudi – USB atmiņas, ārējie diski un citas iekārtas var tikt inficētas ar ļaunatūru. Izmanto drošības programmatūru un pārbaudi tās.

Aizsargā savu personīgo informāciju

  • Izmanto drošu autentifikāciju – pasargā savus tīmekļa kontus, izmanto drošākos autentifikācijas rīkus, kādi ir pieejami, piemēram, biometriju vai vienreizējos drošības kodus, kurus var iegūt, izmantojot aplikāciju tavā viedtālrunī. Ar lietotājvārdu un paroli nepietiek, lai pasargātu tādus kontus kā e-pasts, internetbanka vai sociālo tīklu profili.
  • Padari savu paroli par teikumu – droša parole ir vismaz 12 simbolus gara. Izvēlies pozitīvu teikumu vai frāzi, kuru ir patīkami atkārtot un tev ir viegli atcerēties (piemēram, “Man patīk hiphops”). Daudzviet parolē var izmantot arī atstarpes.
  • Cits konts, cita parole – katrai tīmekļa vietnei izmanto savu unikālu paroli. Vismaz izmanto dažādas paroles darba un personīgajiem resursiem un pārliecinies, ka svarīgākajiem kontiem tiek lietotas drošākās paroles.
  • Pieraksti un noglabā – jebkurš var aizmirst paroli. Izveido sarakstu un noglabā to drošā vietā, kas atrodas prom no datora. Vai arī izmanto paroļu pārvaldības programmatūru.

Pieslēdzies apdomīgi

  • Ignorē, ja neesi drošs – saites e-pastos, sociālajos tīklos un interneta reklāmās bieži ir veids, kā kibernoziedznieki cenšas nozagt tavu personīgo informāciju. Ja kaut kas šķiet aizdomīgs, izdzēs, pat ja tas nāk no kāda, kuru pazīsti.
  • Izmanto publisko WiFi gudri – ierobežo savas aktivitātes un pielāgo drošības iestatījumus savā ierīcē, lai ierobežotu to, kurš ierīcei var piekļūt.
  • Pasargā savas finanses – izmantojot internetbanku un iepērkoties tiešsaistē, pārliecinies, ka vietne izmanto drošu savienojumu. Meklē “https://” vai “shttp://”, kas norāda uz to, ka vietne rūpējas par tavu datu drošību. “http://” nav droši.

Esi vieds

  • Esi informēts – seko līdzi jaunajām drošības iespējām. Iegūsti informāciju no uzticamiem tīmekļa resursiem, dalies ar šo informāciju ar saviem draugiem, ģimeni, kolēģiem un rosini viņus būt zinošiem.
  • Padomā pirms dari – esi piesardzīgs, ja kāds tevi mudina rīkoties steidzīgi, sola kaut ko, kas šķiet neticami labs, vai prasa personīga rakstura informāciju.
  • Saglabā kopiju – pasargā savus dokumentus, mūziku, fotogrāfijas un citus digitālos materiālus, izveido rezerves kopiju un noglabā drošā vietā.

Esi atbildīgs tīmekļa lietotājs

  • Drošāk pašam, drošāk visiem – tas, ko dari tīmeklī, potenciāli var ietekmēt daudzus – gan darbā, gan mājās, gan citur pasaulē. Labās prakses ievērošana padarīs digitālo vidi pozitīvāku.
  • Publicē par citiem to, ko tu gribētu, lai publicē par tevi – šis Zelta likums darbojas kā reālajā, tā digitālajā vidē.
  • Palīdzi institūcijām cīnīties ar noziedzību – ziņo par krāpšanu, identitātes zādzību vai citām nelikumīgām darbībām internetā CERT.LV 

Esi noteicējs tiešsaistē

  • Personīgā informācija, tāpat kā nauda, ir vērtība. Sargā to – gan informāciju par saviem pirkumiem, gan atrašanās vietu. Rūpīgi apsver, kas un kā iegūst šo informāciju, kurām aplikācijām vai tīmekļa vietnēm tā pieejama un ko tās ar šo informāciju var iesākt.
  • Kontrolē dalīšanās iespējas – izmanto aplikāciju un iekārtu privātuma iestatījumus, lai norādītu dalīšanās līmeni, ar kuru esi komfortabls. Ir normāli ierobežot, kāda informācija, kad un kam tiks parādīta.
  • Publicē apdomīgi – pirms kaut ko publicē par sevi vai citiem, apdomā, ko šī publikācija atklāj, kas to var redzēt, kā šī informācija var tikt uztverta gan tagad, gan nākotnē.

Esi drošs arī ceļā

Mobilā iekārta vienmēr ir tev līdzi, tā satur informāciju par tevi, tavu ģimeni, draugiem, tavas fotogrāfijas, video, informāciju par tavu atrašanās vietu, veselības rādītājus un finanšu datus. Tādēļ ir jārūpējas par šīs iekārtas drošību.

  • Pārliecinies, ka iekārta un izmantotās aplikācijas ir atjauninātas – mobilā iekārta ir tik pat ievainojama kā dators, tādēļ ir svarīgi atjaunināt drošības programmatūru, interneta pārlūku, operētājsistēmu un citas lietotās aplikācijas. 
  • Beidzi lietot, izdzēs – daudzas aplikācijas tiek lejuplādētas vienam konkrētam mērķim, piemēram, lai izplānotu atvaļinājumu vai apmeklētu kādu pasākumu, un pēc tam vairs netiek izmantotas. Droša labā prakse ir dzēst tās aplikācijas, kuras vairs neizmantojam.
  •  Padari iekārtu drošu – lieto drošu paroli, drošības kodu, biometriju. Tas pasargās tavu informāciju gadījumos, ja iekārta tiks nozaudēta vai nozagta.
  • Padomā pirms instalē – informācijai par tevi – kādas spēles tu spēlē, kas ir tavu kontaktu sarakstā, kur tu iepērcies, tava atrašanās vieta – ir vērtība. Esi apdomīgs un rūpīgi izvērtē, kurām aplikācijām un kādu informāciju tu esi gatavs sniegt.
  • Esi neredzams – izslēdz WiFi un Bluetooth savā iekārtā, kad tos nelieto, jo tos var izmantot tavai izsekošanai.
  • Publisko WiFi lieto gudri – publiskais bezvadu tīkls nav drošs, tas nozīmē, ka ikviens var redzēt, ko tu dari, esot šajā tīklā. Ierobežo savas darbības, kad izmanto publisko WiFi, un izvairies no autentificēšanās svarīgos kontos, tādos kā e-pasts vai internetbanka. Izmanto virtuālo privāto tīklu (VPN) vai datu savienojumu, ja nepieciešams drošs pieslēgums internetam.

Materiāli

Digidoctor`s advice on Mobile Security (ENG)

Ieteikumi: Droša publisko datoru un WiFi lietošana (ENG)

Sarunai par kiberdrošību ar tīņiem (ENG)

Ieteikumi: Sarunai ar bērniem par privātumu (ENG)

Ieteikumi: Drošības pasākumu saraksts uzņēmumiem (ENG)

Ieteikumi: Kas ir robottīkls un kā tur nenokļūt (ENG)

Ieteikumi: Kas ir izspiedējvīrusi un kā sevi pasargāt (ENG)

Ieteikumi: Paroles un citi drošības pasākumi (ENG)

Ieteikumi: Pavasara tīrīšana tavā datorā (ENG)

Ieteikumi: Droša iepirkšanās tiešsaistē (ENG)

Ieteikumi: Tīņiem par privātumu (ENG)

Ieteikumi: Tiešsaistes spēļu drošība bērniem un pusaudžiem (ENG)

Ieteikumi: Tiešsaistes spēļu drošība vecākiem (ENG)

Советы по безопасности: Безопасность в Интернете (на русском языке)