Izaicini savu drošības sajūtu

Jau apmēram 80% Latvijas iedzīvotāju ikdienā izmanto Interneta iespējas. Jauniešu vidū šis rādītājs ir gandrīz 100%. Internetā tāpat kā reālajā dzīvē ir sastopami dažādi cilvēki, t.sk. ar nelāgiem nodomiem.

Tomēr ir kāda būtiska atšķirība: reālajā dzīvē mēs labāk mākam ieraudzīt un novērtēt apdraudējumus. Ģimenes fotoalbumu mēs nez vai dosim aizdomīga paskata svešai personai, vēl piebilstot: "redz tas ir mans bērns, viņš šogad sāka iet 1. klasē". Mēs neizkaram pie dzīvokļa durvīm uzrakstu "esam aizbraukuši tālā ceļojumā". Savukārt sociālie tīkli ir pilni ar fotogrāfijām gan par bērnu skolas gaitu uzsākšanu, gan "atzīmēšanās" lidostā. Šī informācija bieži ir pieejama nekontrolētam lasītāju skaitam, taču mēs tos "neredzam" un mūsu drošības sajūta ir samērā komfortabla.

Ne jau katra publiskota informācija izraisīs sliktas sekas, tāpat nereti ir būtiski dalīties ar informāciju pēc iespējas plašāk. Taču ir svarīgi apzināties, ka virtuālajā vidē personas kontrole pār sevis ievietoto informāciju samazinās, radot jaunus un nepazīstamus riskus.

Labākā aizsardzība ir saprātīga rīcība, svarīgi ir pašam izglītoties un domāt līdzi. Viena no iespējām pārdomāt savus datora un interneta lietošanas paradumus ir novērtēt riskus ar rīka IDRE palīdzību (http://idre.github.io/).

Datorlietotājiem bez padziļinātām IT (informācijas tehnoloģiju) zināšanām nereti ir grūti orientēties plašajā drošības padomu klāstā un izvērtēt, vai un ko vajag tieši man? Cilvēkiem ir arī dažāda attieksme pret riskiem – kas vienam liekas sīkums, citam ir liela problēma. Rīks IDRE izveidots ar mērķi palīdzēt orientēties katram būtiskajos informācijas drošības riskos, sniedzot padomus, ko varbūt vajadzētu uzlabot, lai samazinātu riska iestāšanās iespējamību. Tas paredzēts datorlietotājiem, kas nav IT profesionāļi.

Vairāk informācijas par rīku IDRE https://www.esidross.lv/2012/10/16/riks-idre-informacijas-drosibas-risku-eksperts/