Par paroļu pārvaldniekiem

Lejuplādēt kā PDF.

Vēl pavisam nesen mums katram bija vien pāris lietotājvārdu un paroļu, kurus bija viegli atcerēties. Taču laikam ejot, vietņu skaits ir strauji palielinājies, arī piekļuves datu, veidu un formu skaits ir audzis. Lieki atgādināt, ka piekļuves datus dažādām vietnēm nedrīkst izmantot vienus un tos pašus. Kā to visu atcerēties un paturēt prātā? Tam ir radīts risinājums - paroļu pārvaldnieks, kas būtiski atvieglo ikdienu un vienlaikus padara to arī drošāku.

Kas ir paroļu pārvaldnieks

Paroļu pārvaldnieks ir rīks, kas lokālā vai mākonī esošā akreditētā datu krātuvē saglabā jūsu paroles šifrētā formā, palīdz ģenerēt unikālas, nejaušas un drošas paroles. Tās ir viegli lietot un ērti nomainīt visās jūsu iekārtās. Ikdienā, piekļūstot tiešsaistes pakalpojumiem, paroļu pārvaldnieks nodrošina lielāku drošību un ērtības paroļu izmantošanai.

Kāpēc man nepieciešams paroļu pārvaldnieks

Kiberuzbrukumu skaits arvien pieaug un viens no vienkāršākajiem uzbrukuma veidiem, kas neprasa lielus resursus un padziļinātas tehniskās zināšanas - ir zagt lietotāju piekļuves datus dažādām vietnēm. Uzbrukuma izraisītie zaudējumi manāmi pieaug, ja upuris izmanto vienu un to pašu paroli vairākās tīmekļa vietnēs. Paroļu pārvaldnieki atvieglo dažādu nejaušu paroļu ģenerēšanu un lietošanu katram kontam. Paroļu pārvaldnieku izstrādātāji un uzturētāji dara visu, lai nodrošinātu paroļu drošību, ievērojot datu aizsardzības noteikumus un šifrēšanas standartus.

Ja neizmantojat paroļu pārvaldnieku un jūsu ierīce tiek inficēta ar ļaunatūru, uzbrucējam ir vieglāk nozagt jūsu reiz ievadītās paroles.

Kā strādā paroļu pārvaldnieks

Paroļu pārvaldnieks glabā visas jūsu paroles vienotā datu bāzē - PAROĻU MACIŅĀ. Paroļu pārvaldnieks sašifrē jūsu paroļu maciņa saturu un aizsargā to ar tā saukto ģenerālo paroli (ang.val. “master password”). Brīdī, kad jums vajadzīga kāda parole, lai autentificētos e-pasta vietnē vai interneta bankā, jūs ievadāt ģenerālo paroli un atverat savu paroļu maciņu. Paroļu pārvaldnieks automātiski piemeklē atbilstošo paroli un drošā veidā atver pieeju pieprasītajai vietnei. Līdz ar to jums nav jāatceras visas paroles un jāvada tās manuāli, jāatceras ir tikai viena – ģenerālā parole, kam jābūt pēc iespējas garākai un sarežģītākai.

Ļoti reti, tomēr pastāv paroļu pārvaldnieki, kuri paroļu kopumu saglabā tikai konkrētajā ierīcē, šifrētā datu komplektā. Šīm parolēm nevar piekļūt no citām ierīcēm. Ja šī ierīce tiek pazaudēta, tiek zaudētas visas tur saglabātās paroles.

Ieguvumi no paroļu pārvaldnieka lietošanas

Lielākā daļa paroļu pārvaldnieku piedāvā arī papildu iespējas, kas uzlabo gan ērtības, gan drošību, kā piemēram, maksājuma karšu datu glabāšanu, reģistrācijas formās ierakstāmo datu atcerēšanās funkciju. Lielākajai daļai paroļu pārvaldnieku ir iespēja automātiski sinhronizēt paroles starp visām piekļuves iekārtām, līdz ar to, atjaunojot paroli kādai vietnei, piemēram, klēpjdatorā, tā automātiski sinhronizēsies un būs aktīva arī citās ierīcēs. Tāpat lielākā daļa paroļu pārvaldnieku redz, ja veidojat jaunu tiešsaistes kontu vai atjauninat esošā konta paroli, tie automātiski atjaunina informāciju jūsu paroļu maciņā un sinhronizē to ar citām jūsu iekārtām.

Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai ģenerālā parole, ar kuru jūs aizsargājat paroļu pārvaldnieku, būtu pietiekoši gara un unikāla. Iesakām ģenerālo paroli veidot kā paroļu frāzi vai izteicienu, izmantojot vairākus vārdus. Ja jūsu paroļu pārvaldnieks atbalsta divu soļu autentifikāciju, tad papildu savai ģenerālparolei noteikti lietojiet arī to.

Kā izvēlēties paroļu pārvaldnieku

Paroļu pārvaldnieku piedāvājumu klāsts ir plašs, pieejamas gan maksas, gan bezmaksas versijas. Arī to funkciju klāsts variē no ļoti vienkāršiem līdz sarežģītiem risinājumiem, jo tie ir izstrādāti dažādām vajadzībām, mērķauditorijām, drošības un zināšanu līmeņiem. Izvēloties sev piemērotāko, paturiet prātā:

  •  Paroļu pārvaldnieka lietošanai ir jābūt vienkāršai. Ja piedāvātais risinājums ir pārāk sarežģīts, jāatrod cits, kas jums der labāk.
  • Paroļu pārvaldniekam ir jāatbalsta un jāstrādā uz visām iekārtām, ar kurām strādājat un kurās jums jāvada paroles. Izvēlētajam risinājumam vajadzētu vienkārši sinhronizēt visas paroles visās jūsu iekārtās.
  • Izmantojiet tikai labi pazīstamus un uzticamus paroļu pārvaldniekus. Jābūt piesardzīgiem ar rīkiem, kuri pieejami tikai nesen, vai par kuriem ir ļoti maz vai nav nemaz sniegtu atsauksmju. Kibernoziedznieki var piedāvāt viltus paroļu pārvaldniekus, lai nozagtu jūsu informāciju.
  • Jābūt piesardzīgiem gadījumos, kad ražotājs apgalvo, ka izmanto paša izstrādātu šifrēšanas mehānismu.
  • Izvairieties no paroļu pārvaldniekiem, kuri apgalvo, ka spēj atjaunot jūsu ģenerālo paroli. Tas nozīmē, ka viņi zina jūsu ģenerālo paroli, kas, savukārt, pakļauj jūs pārlieku lielam riskam. Paroli būtu jāzina tikai jums.
  • Pārliecinieties, ka ražotājs aktīvi nodrošina atjauninājumus un drošības ielāpus un ka vienmēr lietojat jaunāko produkta versiju.
  • Paroļu pārvaldniekam vajadzētu piedāvāt iespēju saglabāt arī citu jums svarīgu un sensitīvu informāciju, kā, piemēram, atbildes uz drošības jautājumiem, maksājumu karšu datus, klienta vai lojalitātes karšu informāciju.

Publiskajā telpā ir pieejami daudz raksti un apskati par paroļu pārvaldniekiem. Ir pieejami arī materiāli, kur tiek salīdzinātas funkcijas un iespējas. Biežāk pieminētie paroļu pārvaldnieki ir KeyPass, Dashlane, Last Past, 1Password, Keeper Password manager & Digital Vault, Zoho Vault un citi, tomēr atgādinām, ka katrs pats izvēlas sev piemērotāko savām vajadzībām.

Kad paroļu pārvaldnieks ir izvēlēts, iesakām apsvērt iespēju savu ģenerālo paroli noglabāt drošā vietā, piemēram, aizzīmogotā aploksnē vēlams slēgtā skapī, seifā vai kastē. Ja jūs aizmirsīsiet šo paroli, jūs nevarēsiet tikt klāt citām parolēm.