Droša atbrīvošanās no mobilās iekārtas

Mobilās ierīces - viedtālruņi, gudrie pulksteņi un planšetdatori turpina attīstīties pārsteidzošā ātrumā. Tā rezultātā daži cilvēki mēdz mainīt savas mobilās ierīces reizi gadā. Diemžēl pārāk daudz cilvēku atbrīvojas no vecajām ierīcēm, nepadomājot par personīgo informāciju, kas joprojām ir ierīcē. Šajā izdevumā mēs apskatīsim, kāda informācija var būt mobilajā ierīcē un kā to droši izdzēst, pirms jūs atbrīvojaties no vecās ierīces vai atdodat to kādam citam. Ja mobilo ierīci jums piešķīris darbs, vai tajā atrodas kāda organizācijai svarīga informācija, pajautājiet savam vadītājam par rezerves kopēšanas un izdzēšanas procedūrām, pirms veicat darbības, kas aprakstītas zemāk.

Jūsu informācija

Mobilajās ierīcēs tiek uzglabāti daudz sensitīvāki dati, nekā jums varētu šķist, reizēm pat vairāk kā jūsu datorā. Tipiskākā informācija var ietvert:

  • Kur jūs dzīvojat, strādājat, vietas, ko regulāri apmeklējat;
  • Jūsu telefongrāmatā un aplikācijās esošā kontaktinformācija, ieskaitot ģimeni, draugus un kolēģus;
  • Zvanu vēsture - ienākošie, izejošie un neatbildētie zvani;
  • SMS (īsziņas), balss un multivides ziņojumi;
  • Tērzēšanas sesijas attiecīgajās aplikācijās, spēlēs un sociālajos tīklos;
  • Atrašanās vietas vēsture, kas balstīta uz GPS koordinātām vai mobilajiem torņiem;
  • Interneta pārlūkošanas vēsture, meklēšanas vēsture, sīkfaili un saglabātās lapas;
  • Personīgie fotoattēli, audioieraksti, e-pasti;
  • Saglabātās paroles un piekļuve personīgajiem kontiem, piemēram, internetbankai vai e-pastam;
  • Piekļuve fotogrāfijām, failiem vai informācijai, kas tiek glabāta “Mākonī”;
  • Ar veselību saistīta informācija -vecums, pulss, asinsspiediens, diēta.

Ierīces iztīrīšana

Kā redzams, jūsu mobilajā ierīcē visdrīzāk ir ļoti daudz personīgās informācijas. Neatkarīgi no tā, kā jūs atbrīvojaties no ierīces, ziedojat, apmaināt pret jaunāku, atdodat kādam ģimenes loceklim, pārdodat vai izmetat, jums jāpārliecinās par to, ka informācija ir izdzēsta. Jūs, iespējams, neapzināties, bet vienkārši ar izdzēšanu nepietiek, izdzēstu informāciju var viegli atgūt, izmantojot pat bezmaksas rīkus, kas atrodami Internetā. Jums nepieciešams droši izdzēst informāciju, šo procesu sauc par tīrīšanu (wiping). Procesa laikā informācija tiek pārrakstīta, tā nodrošinot, ka to nav iespējams atjaunot. Atcerieties, ka pirms procesa veikšanas jūs visdrīzāk vēlēsieties uztaisīt informācijas rezerves kopiju, lai to varētu pārnest uz jauno iekārtu.

Vienkāršākais veids, kā veikt drošu izdzēšanu, ir izmantot rūpnīcas iestatījumu (factory reset) funkciju. Tas atjaunos iekārtu tādā stāvoklī, kādā tā bija tad, kad jūs to nopirkāt. Rūpnīcas iestatījumi ir visdrošākais un vienkāršākais veids kā izdzēst datus no mobilās ierīces. Rūpnīcas iestatījumu funkcija var atšķirties dažādās ierīcēs. Zemāk ir divu populārāko ierīču soļi:

  • Apple iOS ierīces: Settings | General | Reset | Erase All Content and Settings
  • Android ierīces: Settings | Privacy | Factory Data Reset

Diemžēl datu nodzēšana Windows Phone ierīcēs nav tik vienkārša. Joprojām notiek izpēte, lai atrastu efektīvu metodi kā iztīrīt ierīci. Ja jums ir jautājumi par to, kā atjaunot rūpnīcas iestatījumus, meklējiet informāciju ražotāja instrukcijā vai mājaslapā. Atcerieties, ka vienkārša izdzēšana nav pietiekama, jo dati šādā gadījumā ir atjaunojami.

SIM & Atmiņas kartes

Papildus datiem, kas uzglabāti jūsu ierīcē, jums jāizdomā, ko darīt ar SIM (Subscriber Identity Module) karti. SIM karte ir tas, kas nodrošina mobilo vai datu pieslēgumu mobilajai ierīcei. Kad jūs atjaunojat rūpnīcas iestatījumus, SIM kartē paliek informācija par jūsu kontu un jums kā lietotāju. Ja jūs saglabājat savu telefona numuru un sākat izmantot jaunu ierīci, pajautājiet savam pakalpojumu sniedzējam par iespēju izmantot jūsu veco SIM karti. Ja tas nav iespējams - piemēram, jaunais telefons izmanto cita izmēra SIM karti, veco SIM karti būtu vēlams fiziski iznīcināt, lai novērstu iespēju, ka to izmanto kāds cits.

Visbeidzot, mobilajās ierīcēs ir iespēja izmantot SD (Secure Digital) karti papildu atmiņai. Šajās atmiņas kartēs var saglabāt fotoattēlus, aplikācijas un citu sensitīvu informāciju. Atcerieties izņemt jebkādas atmiņas kartes pirms jūs atbrīvojaties no iekārtas (dažām iekārtām atmiņas kartes var būt noslēptas, piemēram, aiz telefona baterijas) šīs kartes bieži iespējams izmantot arī jaunajās ierīcēs, vai tās var izmantot kā papildu datu uzglabāšanas vietu datorā (izmantojot USB adapteri). Ja nav iespējams izmantot atmiņas karti, mēs iesakām to iznīcināt, tāpat kā veco SIM karti. Ja neesat pārliecināts par kādu no soļiem, kas aprakstīts šajā izdevumā, meklējiet konsultanta palīdzību veikalā, kurā jūs nopirkāt ierīci.

Ja jūs apsverat domu izmest ierīci, padomājiet par tās ziedošanu kādam. Iespējams ir labdarības organizācijas, kas pieņem lietotas mobilās ierīces.

Decembra OUCH! (PDF)

Visas 2015. un 2016. gada ziņu lapas orģinālvalodās pieejamas: https://www.sans.org/newsletters/ouch/