Darbības ar mantu, iepirkšanās internetveikalos

1. Vai ir droši iepirkties internetveikalos?

Izvēlies tikai zināmus internetveikalus vai veic izpēti, lai pārliecinātos, ka pārdevējs ir uzticams. Šeit var palīdzēt arī citu lietotāju atsauksmes. Tāpat labāk internetveikalos izmantot atsevišķu karti, kas nav piesaistīta pamatkontam.

2. Kam jāpievērš vislielākā uzmanība, lai droši iepirktos ārzemju internetveikalos?

Nav svarīgi, vai tas ir ārvalstu veikals vai Latvijas, svarīgākais, lai lapa ir droša. Pirms iepirkšanās vienmēr izlasi piegādes un preču atgriešanas nosacījumus, kā arī noskaidro, vai šis piegādātājs nodrošina pirkuma saņemšanu Latvijā. Noteikti neiepērcies bez vecāku ziņas.

3. Kā, iepērkoties internetveikalos, zināt, kuri ir labi pārdevēji/konti un vai preces nav viltotas vai ļoti nekvalitatīvas?

Par to nekad nevari būt drošs, taču te palīdzēs atsauksmes – gan par pašu pārdevēju, gan par tā sortimentu. Ja ieraugi preci par īpaši izdevīgu cenu, vienmēr salīdzini, cik tā maksā citos portālos. Ja cena atšķiras par vairākiem desmitiem eiro – uzdod sev jautājumu, kāpēc tā. Tad vērsies pie pārdevēja un izvēlies – vai riskēt vai ne.

4. Kam tieši būtu jāpievērš uzmanība, iepērkoties internetveikalos, lai mani personas dati netiktu palaisti tālāk un ļaunprātīgi izmantoti? Vai ir kāda īpaša pazīme, kas liecina par godīgu internetveikalu, kurš neizpauž nekādu informāciju par saviem klientiem?

Pirmkārt, vēlams iepirkties interneta lapās, kuras atbalsta 3D Secure drošības sistēma, ko var atpazīt pēc tādiem logotipiem kā MasterCard, Secure Code vai Verified by VISA. Otrkārt, vienmēr iepazīsties ar portāla izmantošanas nosacījumiem. Treškārt, lai kurā veikalā tu ielogotos, adresei ir jāsākas ar “https”. Ja esi sācis iepirkties internetā, biežāk seko līdzi konta stāvoklim, lai bez tavas ziņas netiek veikti nekādi darījumi.

5. Papildināju draugiem.lv maciņu, bet pēc laika kāds manu profilu uzlauza un spēlītēm vai kā savādāk iztērēja naudu, un izdzēsa profilu. Vai ir iespējams dabūt atpakaļ naudu un  profilu? Vai vispār ir iespējams zināt, no kuras IP adreses ir sūtīta nauda vai no kuras IP adreses sēž draugiem.lv vai kādā citā portālā?

Ar šādiem jautājumiem vislabāk vērsties pie draugiem.lv un seko viņu tālākajām norādēm.

6. Ko darīt, ja internetveikals nesagādā pasūtīto preci, bet nauda jau ir samaksāta?

No šādiem gadījumiem nav pasargāts neviens. Ja veikals ir drošs un godīgs, tad sazinies ar to, visbiežāk šādas situācijas ir atrunātas tā iekšējās lietošanas noteikumos.

7. Kāda garantija, ka internetveikalu neuzlauž hakeri un neiegūst cilvēku bankas kontus?

Garantijas nav nekādas, jo kibernoziedznieki uzbrūk gan lieliem uzņēmumiem, gan nelieliem. Informācija, ko var iegūt uzbrukumu rezultātā, ir tavi personas un/vai finanšu dati. Diez vai uzbrucēji pa tiešo spēs piekļūt tavam bankas kontam, bet, ja būsi norādījis kartes datus, tad gan jāuzmanās. Vislabāk, ja pirkumiem internetā ir atsevišķa karte, un vēl labāk, ja tai ir zemi pirkumu limiti. Lai neciestu tavi dati, iepirkšanās portālā neizmanto tādu pašu paroli kā, piemēram, e-pastā.