Personīgās informācijas ievietošana internetā. Privātums

1. Ko darīt, ja agrāk personīgā informācija ir izpausta dažādiem portāliem? Vai ir iespējams kaut kāda veidā to izdzēst? Vai ir droši sēdēt tādos portālos kā, piemēram, omegle.com, pat neizpaužot svarīgu informāciju par sevi?

Pirms portālos ievieto kādu informāciju par sevi, vienmēr padomā, vai to tiešām vēlies rādīt. Dati no interneta nepazūd, tāpēc arī kaut ko tur ierakstītu vai publicētu atgūt ir daudz grūtāk. Kas attiecas uz minēto portālu un līdzīga satura mājaslapām, katrai no tām ir vecuma ierobežojums, tāpēc nereģistrējies portālos, kas neatbilst tavam vecumam, kā arī neievieto tajos nekādu personisku informāciju. Ja pārkāpsi vietnes vecuma ierobežojumu, iespējams, saskarsies ar saturu, kādu nevēlies redzēt un kas ir nepiemērots tavam vecumam vai pat ir tev kaitīgs.

2. Vai ir droši rādīt savu mājokli internetā? (Man liekas, ka ne, bet daudzi to dara)

Noteikti ne. Jebkādas personiskas informācijas izplatīšana var būt bīstama, un to nevajag rādīt svešiniekiem. Tu taču neatklāj nepazīstamiem cilvēkiem, kurā somas kabatā glabā mājas atslēgas, vai sava maka saturu. Ja internetā ievietots video vai fotogrāfijas ar mājokli, personām ar nelāgiem nolūkiem ir pavisam vienkārši noskaidrot, kur tas atrodas.

3. Man ļoti patīk likt internetā savu dzīvnieku bildes. Vai tas ir droši?

Sava mīluļa bildes vari likt, dažiem dzīvniekiem pat ir izveidots savs profils. Bet arī šeit vienmēr atceries, ka bildēs nevajadzētu attēlot savu privāto informāciju, piemēram, fotografējoties pie mājas ar skatu uz pagalmu, – tā tu vari sniegt norādes, kas var palīdzēt noteikt tavu atrašanās vietu.

4. Vai, piemēram, tādā portālā kā atverskapi.lv būtu jāpublicē telefona numurs, lai ātrāk varētu sazināties?

Lielākajā daļā pirkšanas–pārdošanas portālu var sazināties ar čata starpniecību, tāpēc bez īpašas vajadzības savu telefona numuru neieteiktu publicēt. Protams, ja esi vienojies ar pārdevēju vai pircēju par iegādi, ar telefona numuriem varat apmainīties, taču bez vajadzības to labāk nedari.

5. Man saistībā ar drošību internetā ir jautājums par bildēm, kas kādreiz augšupielādētas sociālajā tīklā vai jebkur citur. Ir zināms, ka, nospiežot pogu “Dzēst”, šī bilde tiek izdzēsta tikai virspusēji no konkrētās vietas. Bieži vien to joprojām var atrast meklētājā, un tā paliek kaut kur lapā. Vai ir kāds gudrāks veids, kā labot kļūdu, kas pieļauta, ievietojot bildi, ko labāk citu acīm neredzēt? Varbūt ir kāda iespēja to izdzēst pavisam, bet mēs neesam informēti?

Internetā ar bilžu publicēšanu jāievēro īpaša piesardzība. Protams, tu vari lūgt portāla vai mājaslapas administrāciju to dzēst, taču tu nekad nevari būt pārliecināts, ka viņi to izdarīs. Un arī tad, ja viņi to izdara, tas negarantē, ka kāds šo bildi jau nav saglabājis.

Google piedāvā iespēju „tikt aizmirstam” jeb dzēst nevēlamu meklēšanas rezultātu – jāaizpilda speciāla pieteikuma forma, un Google šo meklēšanas rezultātu turpmāk vairs nerādīs: https://support.google.com/websearch/answer/2744324?vid=0–635810150402462352–1648428281

6. Vai neapdomīga bilžu, komentāru un ierakstu publicēšana internetā var negatīvi ietekmēt cilvēku arī pēc vairākiem gadiem, kad pats varbūt jau ir to aizmirsis?

Protams, ieliktu bildi vai ierakstītu vārdu izdzēst nav tik vienkārši. Tāpēc turpmāk, lai ko tu publicētu, vienmēr padomā, vai pēc pāris dienām, gada vai vēl ilgāka laika tu darītu to pašu. Atceries, ka arī tavs potenciālais darba devējs, visticamāk, izpētīs – kā tu esi veidojis savu virtuālo tēlu.

7. Kur var redzēt, vai saglabātajai bildei redzama mana atrašanās vieta?

To var redzēt, apskatot fotogrāfijas iestatījumus. Šos iestatījumus, protams, ir iespējams noņemt, taču katrai ierīcei tas ir jāuzstāda manuāli. Lai to izdarītu, internetā ir virkne pamācību – tev tikai atliek vien atrast ierīci, kurai šos iestatījumus vēlies noņemt.

8. Cik ilgi interneta vidē saglabājas viss, ko es kādreiz esmu ielikusi?

Informācija saglabājas mūžīgi, taču realitātē tas var būt atkarīgs no mājaslapas uzstādījumiem. Turklāt pastāv risks, ka fotogrāfiju vai video, kāds ir nokopējis un saglabājis savā datorā vai telefonā vai ievietojis kaut kur citur internetā, un tu to nemaz nenojautīsi.

9. Kā no Google attēliem var dabūt savas bildes? Piemēram, nomainot bildi Google kontā, tā automātiski nonāk tur.

Google savā mājaslapā ir norādījusi, ka bildes, kuras tur nonākušas no citiem sociālajiem tīkliem, vispirms ir jāizņem no tiem. Google to nevar izdarīt, ja mājaslapa tai nepieder. Kad esi ar mājaslapu vienojies, ka tā tavu bildi izņem, tad seko līdzi Google pamācībām, kā to iespējams noņemt no meklētāja: https://support.google.com/websearch/answer/2744324?vid=0–635810150402462352–1648428281

10. Vai būt youtuberim ir droši? Ko nevajadzētu publicēt savā YouTube kontā?

Pirms kļūsti par youtuberi, tev jārēķinās, ka vari kļūt populārāks un atpazīstamāks. Vienmēr pirms informācijas publicēšanas jādomā, kas taviem skatītājiem un sekotājiem varētu būt interesanti, bet ir jābūt arī ļoti piesardzīgam un jāvairās uzņemt savus materiālus māju tuvumā, kā arī nevajag publicēt savu telefona numuru. Noteikti nevajag publicēt personisku informāciju, aprunāt citus, kā arī likt par sevi vai citiem apkaunojošu informāciju.

11. Vai bildes, kurās, piemēram, ir mana ģimene un fonā dzīvesvieta, nedrīkst likt pat tad, ja mani neviens svešs cilvēks neskatās?

Labāk ne. Taču, ja gribi ievietot foto ar ģimeni, to labāk saskaņot ar viņiem. Tāpat būtu jārīkojas arī ar draugiem: ja vēlies likt kopbildi – tā iepriekš būtu jāparāda viņiem un jāsaņem piekrišana.

12. Vai tas ir normāli, ka, piemēram, Instagram daudzi raksta savu telefona numuru?

Noteikti ne. Internetā un sociālajos tīklos nevajag izpaust savu telefona numuru, adresi un citu personīgu informāciju.

13. Ko darīt, ja esmu publicējis kaut ko internetā un to nožēloju, bet izdzēst jau ir par vēlu?

Vislabāk izvairīties no šādas situācijas palīdz ieradums pirms jebkāda satura publicēšanas kādam to parādīt – tā var būt vecākā māsa vai brālis, vecāki vai labākie draugi. Otrs veids ir padomāt, vai tu gribētu, lai mamma, tētis vai skolas direktors redz šo bildi vai ierakstu. Ja atbilde ir nē, tad nepublicē. Taču, ja esi to jau izdarījis, vari vērsties pie portāla administrācijas ar lūgumu šo informāciju dzēst, taču tas ne vienmēr izdosies.

14. Kā paslēpt to, kas parādās, ierakstot Google savu vārdu?

Daudzi sociālie tīkli piedāvā privātuma uzstādījumos atzīmēt, ka, meklējot ārpus portāla, meklētājprogramma neuzrādīs tavu profilu un tur esošo informāciju. Ja to neesi izdarījis, tad, lai izdzēstu informāciju no Google, tā vispirms ir jāizdzēš no pirmavota, piemēram, mājaslapas, kurā esi pieminēts, vai sociālajiem tīkliem. Tad, kad tas izdarīts, seko Google pamācībai.

15. Kāpēc, lai reģistrētos kādā mājaslapā, ir jāsniedz personīgā informācija? Kāpēc nepietiek tikai ar vārdu un uzvārdu?

Katrai mājaslapai ir savi lietošanas noteikumi, kurus vajadzētu izlasīt. Ja mājaslapa šķiet apšaubāma vai nedroša– padomā, vai tev būtu tur jāreģistrējas.