Backup jeb datu rezerves kopijas

Ko īsti nozīmē datu rezerves kopijas veidošana? Tā ietver sevī datu glabāšanu ne tikai uz datora, bet arī kādā citā vietā. Šādā gadījumā, ja rodas kādas problēmas ar datoru, vienmēr ir iespējams svarīgos datus atjaunot no to rezerves kopijām. Mūsdienās, kad ļoti liels daudzums informācijas tiek glabāts uz datora, ir svarīgi nodrošināties pret iespējamām nelaimēm, jo neviens negrib pazaudēt visus savus datus pilnībā.

Uz mana datora taču nekā vērtīga nav!

Tomēr tagad padomājiet par datiem, ko patiesībā glabājat savā datorā. Parasti tie ir:
  • fotogrāfijas;
  • darba dokumenti;
  • svarīgas programmas, programmatūra;
  • video, audio projekti;
  • e-pasta sarakstes arhīvs un draugu e-pasti;
  • u.c.
Bieži vien cilvēki neapzinās, ka uz datora patiesībā tiek glabāti dažādi svarīgi dati. Tikai nonākot situācijā, ka tie ir zuduši, tiek saprasts to vērtīgums un neatkārtojamība. Tādēļ nepieciešams pret dažādām nelaimēm nodrošināties iepriekš.

Gan jau nekas nenotiks..?

Ar manu datoru jau nekas nenotiks, kam man vajadzīgas rezerves kopijas… Bet patiesībā ir daudz veidu, kā Jūs varat pazaudēt sev svarīgus dokumentus.
  • Vienkāršākais veids, kā pazaudēt visus datus, ir datora nozagšana vai nozaudēšana (tas, protams, attiecas vairāk uz portatīvajiem datoriem).
  • Pastāv iespēja nejauši izdzēst datus vai pārkopēt pāri kaut ko citu svarīgiem dokumentiem.
  • Dators var tikt inficēts un ļaundabīgā programmatūra var sabojāt konkrētus datus vai pat radīt bojājumus cietajam diskam.
  • Var rasties kādas tehniskas problēmas (arī cietais disks var salūzt – nekas nav mūžīgs), kuru dēļ var pazaudēt kādus datus.

Datu rezerves kopiju veidošana.

Kā veidot datu rezerves kopijas datorā ar Windows operētājsistēmu?
  1. Iegādājieties ārējās atmiņas ierīci. Tā var būt jebkurš USB zibatmiņas disks vai ārējais cietais disks. Vēlams būtu iegādāties tādu ierīci, uz kuras ir vismaz divreiz vairāk vietas nekā Jūsu datora atmiņā. Tas vēlams tādēļ, lai pietiktu vietas visiem esošajiem un tuvākās nākotnes datiem. Protams, ir iespēja izvēlēties mazāku ārējās atmiņas disku, bet tad nāksies izvērtēt, kuri dati ir gana svarīgi, lai tos kopētu, un kuri nē.

     

  2. Pirmo reizi pievienojot ārējo atmiņas ierīci pie datora, tā pati piedāvā variantu, izmantot to par vietu, kur glabāt datu rezerves kopijas. Ja tāda opcija neparādās, vienkārši ierakstiet programmu meklēšanas logā „Backup”

     

  3. Tālāk atvērsies logs, kurā Jums būs jāuzspiež uz „Set Up Backup”. Tālāk būs jāizvēlas, uz kuras ārējās atmiņas diska vēlēsieties veidot datu kopijas. Beigās būs jānospiež „Save Settings and Run Backup”.

     

  4. Pēc šo soļu paveikšanas, Windows izveidos pirmo datu rezervju kopiju (galvenais šajā procesā ir neatvienot ārējo atmiņas disku!). Tālāk varat izvēlēties „Change schedule” un parādīsies šāds attēls. Attēlā redzams, ka tiek piedāvāta iespēja izvēlēties grafiku, kad datu kopijas tiks atjaunotas. Tiek piedāvāta iespēja to darīt reizi dienā, nedēļā un mēnesī. Galvenais atcerēties, ka izvēlētajā laikā un dienā šai ierīcei, uz kā veidojat rezerves datu kopijas, ir jābūt pieslēgtai pie datora.
Kā veidot datu rezerves kopijas datorā ar Mac OS operētājsistēmu?
Tas ir paveicams ļoti līdzīgi kā datorā ar Windows operētājsistēmu. Pievienojot ārējo atmiņas disku, parādīsies iespēja izmantot to kā vietu rezerves datu kopiju veidošanai. Ir jāizvēlas tas, vai arī jāiet caur System Preferences -> Time Machine. Tad jāizvēlas nepieciešamais ārējās atmiņas disks, un uz tā tiks izveidota datu kopija.
Kā veidot datu rezerves kopijas mobilajā tālrunī?
Ļoti ērta iespēja, kā veikt kontaktu un kalendāra ierakstu rezerves kopijas veidošanu, ir ar Google konta (Gmail e-pasta konta) palīdzību. Pie viedtālruņa „Account & Sync Setting” var ieslēgt funkciju, ka rezerves kopijas tiek veiktas jebkurā brīdī. Pie Jūsu kontiem jāparādās Google kontam, ja esat to apmeklējis no sava telefona. Priekšrocība, ja izmantojat šādu kontaktu kopijas veidošanu, ir tāda, ka, mainot telefonus, dati automātiski pārkopēsies uz jauno ierīci. Internetā informāciju par saviem kontaktiem var apskatīt kreisajā pusē, spiežot uz Gmail. Neskaitot Google piedāvātās iespējas, pastāv citi veidi un arī programmatūras, kas piedāvā iespēju veidot rezerves kopijas. Viena no iespējām ir, pieslēdzot telefonu pie datora, vienkārši pārkopēt svarīgos datus. Internetā ir iespējams arī atrast atsevišķas programmas, kas nodrošina rezerves kopiju veidošanu. Ja meklējat sev piemērotu, svarīgi pievērst uzmanību, lai tā būtu derīga Jūsu datora operētājsistēmai.

Datu rezerves kopiju veidošana internetā.

Pastāv arī iespēja izveidot atsevišķas datu rezerves kopijas internetā. Bez maksas šis pakalpojums ir pieejams parasti ar atmiņas ierobežojumiem (aptuveni 5GB-7GB). Šī pakalpojuma izmantošana nodrošina iespēju svarīgākos datus saglabāt internetā, kas nozīmē, ka viņiem varēs piekļūt no jebkuras vietas un datora. Pakalpojuma sniedzējs nodrošina šo datu uzglabāšanu šifrētā veidā. Šāda pakalpojuma sniedzēji ir, piemēram, www.mimedia.com un backup.comodo.com. Protams, šāda veida datu uzglabāšana ir ērta piekļūšanas ziņā, tomēr arī netiek izslēgtas dažādas drošības problēmas. Tādēļ pilnīgi paļauties uz datu glabāšanu internetā nevajadzētu, kā arī nevajadzētu tur glabāt sev ļoti svarīgus un konfidenciālus dokumentus vai citus datus.

Kā atjaunot datus, ja kaut kas ir noticis?

Ja radusies situācija, ka dati ir pazuduši, tos atjaunot no rezerves kopijas ir vienkārši. Windows operētājsistēmā „Start Menu” meklēšanā ierakstiet „Backup”, un tad spiediet uz „Restore My Files”. Mac operētājsistēmas datoros spiediet uz „Time Machine” un tad „Enter Time Machine”. Vai arī vienkārši ņemiet savu ārējās atmiņas ierīci, uz kuras līdz šim glabājāt datu rezerves kopijas, pievienojiet to datoram un pārkopējat  nepieciešamos failus.

Ieguvumi no rezerves kopiju veidošanas.

  • Morālais ieguvums - nav lieki jāsatraucas, ka kaut kas var notikt ar datoru; Jūs varat būt drošs, ka Jūsu svarīgie dati nekur nepazudīs!
  • Finansiālais ieguvums -  ja radušās problēmas ar cieto disku, tad profesionāļu pakalpojumi šo datu atjaunošanai var būt diezgan dārgi. Ja Jums ir rezerves kopija svarīgajiem datiem, šādi pakalpojumi nebūs vajadzīgi.