Kā lietot bezvadu internetu publiskās vietās?

Dažādās publiskās vietās, piemēram, kafejnīcās, tiek piedāvāts pieslēgties bezvadu internetam. Tas gan parasti ir slēgts, t.i, lai tam piekļūtu ir jāzina parole, tomēr tas vēl nenozīmē, ka pieslēgties vienmēr ir pilnīgi droši. Daudzi piedāvātie bezvadu interneta pieslēgumi ir nešifrēti. Tas Jūs padara neaizsargātus pret ļaunprātīgiem lietotājiem šajā pašā kafejnīcā vai tās apkārtnē, kur bezvadu tīkls ir sasniedzams. Tādēļ, lai neapdraudētu savu drošību, ir svarīgi zināt, kā pareizi izveidot savas ierīces uzstādījumus.

Izslēdziet funkciju "koplietošana" (Sharing)

Kad atrodaties mājās, Jūs bieži vien atļaujat datoram koplietot failus vai ierīces, piemēram, printeri. Kad esat publiskā vietā, ļoti vēlams šo iespēju atslēgt, citādi jebkurš var piekļūt Jūsu datoram. Kā atslēgt koplietošanas funkciju? Windows operētājsistēmā ejiet pa šādiem soļiem "Control Panel" -> "Network and Internet" -> "Network and Sharing Center" -> "Choose Homegroup and Sharing Options" -> "Change Advanced Sharing Settings". Atslēdziet failu un printera koplietošanu: "Turn off file and printer sharing" Šajā pašā vietā ir vēlams atslēgt arī redzamību tīklā "Turn off network discovery". Tas Jūs pasargās no tā, ka kāds Jūsu datoru ierauga tīklā un izvēlas Jūs par mērķi.

Vienmēr aktivizējiet pretvīrusu programmatūras darbību

Lielākai daļai operētājsistēmu ir iebūvēta sava pretvīrusu programmatūra. Neatkarīgi no tā, ar kādu papildu programmatūru aizsargājat savu datoru, vienmēr pārliecinieties, ka oriģinālais "aizsargmūris" (firewall) ir aktivizēts. Windows operētājsistēmā šo funkciju var atrast, ejot caur "Control Panel" -> "System and Security" -> "Windows FireWall". Pārliecinieties, vai pretvīrusu programmatūra ir aktivizēta. (Pārbaudiet, vai pie "Windows Firewall state" ir iestatīts "On".) Atslēdziet WiFi lietošanu tad, kad Jums tas nav nepieciešams! Ja Jūs attiecīgajā brīdī neizmantojat interneta pieslēgumu, vienkārši atslēdziet to. Windows operētājsistēmā Jums ar kreiso peles pogu jāuzspiež uz bezvadu interneta ikonas un jāizvēlas to atslēgt.

Kā automatizēt bezvadu interneta lietošanas uzstādījumus publiskām vietām?

Nav nepieciešams katru reizi visām iepriekšminētajām lietām atkārtoti iet cauri, kad vien maināt savu atrašanās vietu no mājām uz publisku vietu. Ir vairāki veidi, kā padarīt šo procesu automātisku, lai to izmantotu brīžos, kad pieslēdzaties bezvadu internetam publiskā vietā. Brīdī, kad Jūs pirmo reizi pieslēdzaties kādam bezvadu tīklam, tiks pajautāts, vai Jūs pieslēdzaties internetam mājās vai publiskā vietā. Ziņošana, ka pieslēdzaties publiskā sektorā, protams, pieslēgumu padarīs pēc iespējas drošāku (atslēgs koplietošanas funkciju, noteikti ieslēgs pretvīrusu programmatūru). Attiecīgās atrašanās vietas profila iestatījumus Windows operētājsistēmā Jūs varat mainīt, ejot caur "Control Panel" -> "Network and Sharing Center" -> "Advanced Sharing Settings". Šeit attiecīgi varat pielāgot, ko ļaujat datoram darīt, kad tas ir pieslēdzies mājās un kad – publiskā sektorā. Lietojot bezvada internetu publiskās vietās, vēlams ir izmantot drošas interneta lapas (vairāk lasiet rakstā "Tīmekļa vietnes drošība un trīs izplatītākie tās drošības apdraudējumi"). Pieslēdzoties interneta vietnēm, kas neizmanto šifrēšanu ("http://" nevis "https://"), liela daļa satura tiek pārraidīta atklātā tekstā, un kāds no malas to var noklausīties vai pārtvert. It īpaši ja lietojat vietnes, kur ievadāt personisku informāciju, pārliecinieties, ka lapa ir droša. __________
!!!Atcerieties!!! Nekad nepieslēdzieties nezināmiem atvērtiem tīkliem. Pieslēdzoties tādiem ir lielāka iespēja inficēt savu ierīci, jo šo tīklu kāds var būt padarījis atvērtu apzināti.