Ko darīt, ja dators ir inficēts?

Viens no veidiem, kā jūs uzzināt par to, ka jūsu dators ir inficēts, ir informācija no jūsu interneta pakalpojumu sniedzēja vai CERT.LV. Internetā ļoti daudzas organizācijas nodarbojas ar datu plūsmu pētīšanu, lai atklātu inficētos datorus. Latvijā informāciju par inficētiem datoriem vāc un apkopo Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu reaģēšanas vienība CERT.LV. CERT.LV sadarbojas ar daudziem Latvijas interneta pakalpojumu sniedzējiem, informējot viņus par inficētiem datoriem viņu tīklos un palīdzot atrisināt radušās problēmas. Interneta pakalpojumu sniedzēji sazinās ar saviem klientiem un informēt tos, ja ir aizdomas par viņu datoru inficēšanos.

Ko darīt gadījumā, ja interneta pakalpojumu sniedzējs ir piezvanījis vai atrakstījis vēstuli, ka uz jūsu datora ir kāds vīruss.

  1. Nevajag krist panikā, tas diemžēl nav nekas īpašs vai ārkārtējs.
  2. Vajadzētu atturēties no interneta bankas un kredītkaršu lietošanas no attiecīgā datora, kamēr tas nav izārstēts. Pēc iespējas arī nevajadzētu vadīt no tā svarīgas paroles.
  3. Dators ir jāārstē. CERT.LV iesaka izmantot kādu no trim Antivīrusu ražotāju sagatavotajiem rīkiem, kas ir bez maksas pieejami internetā un kurus var izmantot, lai no jūsu datora aizvāktu lielāko daļu vīrusu. Šie rīki ir pieejami no lapas https://www.botfrei.de/en/index.html

Saites uz rīkiem: https://www.botfrei.de/en/decleaner.html

Visi trīs (Avira, Kaspersky, Symantec) piedāvātie rīki darbojas līdzīgi un spēj ietekmēt vienus un tos pašus vīrusus. Uz viena datora nav nepieciešams darbināt vairāk par vienu no šiem rīkiem.

Izvēlieties vienu no rīkiem (ja nezināt kuru, tad ņemiet Kaspersky), saglabājiet piedāvāto failu un palaidiet to.

Tā kā rīks ir domāts Vācijas interneta lietotājiem, tad tas ir vācu valodā. Ja nepieciešams, palīdzībai varat izmantot Google tulkotāju vai arī savu intuīciju. CERT.LV ir uzsācis sarunas par šo rīku iespējamo latviskošanu, kā arī gatavo lietošanas pamācību.

Ja palaistais rīks uz jūsu datora ir atradis vīrusus, lūdziet tos iznīcināt. Ja iznīcināšana notiek sekmīgi, tad ir lielas cerības, ka jūsu dators ir izārstēts.

Diemžēl ir iespējams, ka uz jūsu datora ir kāds sarežģītāks vīruss, kuru 3.punktā aprakstītie rīki nespēj novākt. To jūs redzēsiet vai nu kļūdu paziņojumos, vai arī jūsu pamanītās problēmas un/vai sūdzības no interneta pakalpojumu sniedzēja turpināsies. Tad iesakām griezties pēc palīdzības pie jūsu datorspeciālista vai CERT.LV.

Ja jūsu dators ir veiksmīgi „izārstēts”, jums noteikti jāparūpējas par tā tālāku drošību, lai šādi gadījumi neatkārtotos. Esam izveidojuši rakstiņu „Ko darīt, lai mans Windows dators būtu drošībā?”, kurā aprakstīti vēlamie drošības līdzekļi, kas būtu jālieto visiem datoriem.

RESURSI: