Auksts aprēķins un psiholoģiski “triki” = romantiskā krāpšana

Vārds “romantisks” parasti saistās ar kaut ko skaistu un nedaudz sapņainu, taču romantiskās krāpšanas gadījumā tai pamatā ir racionāla shēma. Tās mērķis ir likt upurim noticēt ilūzijai par attiecību pastāvēšanu. Kad tas paveikts – iegūta uzticība un nostiprināta emocionālā piesaiste, tiek lūgta finansiāla palīdzība.

Mūsdienās tehnoloģijas un to sniegtās iespējas no vienas puses ir neatsverams instruments ikdienā, kas palīdz un atvieglo dažādu lietu paveikšanu, taču tās var tikt izmantotas ļaunprātīgi. Iespēja uzdoties par to, kas tu neesi, ar mākslīgi radītām bildēm radīt vēlamo reakciju – tas ir efektīvs instruments, kas tiek izmantots šādos gadījumos.

Izdomājot ticamu iemeslu, kāpēc nav iespējama klātienes komunikācija, visa saziņa notiek virtuāli. Nereti tieši klātienes tikšanās kļūst par iemeslu, lai upurim prasītu aizdot naudu – tā ir nepieciešama vīzas noformēšanai, biļetēm u.tml.

Kāda ir standarta krāpniekus shēma, biežāk izmantotie psiholoģiskie paņēmieni, kā savlaicīgi pamanīt un atpazīt romantiskās krāpniecības pazīmes, video ierakstā stāsta CERT.LV informācijas sistēmu drošības analītiķe Dana Ludviga.

Pievienotais video tapis ierakstu sērijā  - Patiesība par meliem, kas ir SIF/MAF atbalstīts projekts, kura mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni un informētību par melu izplatīšanas tehnoloģijām internetā.
Projektu finansē "Mediju atbalsta fonds" no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Patiesība par meliem" saturu atbild SIA Izdevniecība "Rīgas Viļņi".