“Melns uz balta” – vienota platforma ziņošanai par dezinformācijas gadījumiem

Medijpratība zināmā mērā ir spēja informācijas laukā atlasīt graudus no pelavām. Nereti gadās, ka kāds pelavas uzdod par vērtīgiem graudiem, un tā jau ir dezinformācija. Lai gan pirmajā brīdī šķiet, ka atšķirt vienu no otra nav nemaz tik sarežģīti, tomēr mūsdienās esošās tehnoloģiskās iespējas un ikdienas steiga, kas liedz iedziļināties tēmā, var būt par iemeslu, ka uzskatam par patiesu to, kas tāds nemaz nav.

Lai stiprinātu mūsu spēju redzēt un saredzēt šo sagrozīto un nepareizo informāciju, šī gada oktobrī Valsts kanceleja uzsāka ilgtermiņa komunikācijas projektu “Melns uz balta”. Vietnē www.melnsuzbalta.lv vienuviet atrodama aktuāla informācija par dezinformāciju, tās atpazīšanu, kā arī katra cilvēka ieteicamo rīcību, sastopoties ar manipulatīvām metodēm informatīvajā telpā.

Vietnē ir izveidota iespēja ziņot par dezinformāciju un cita veida manipulāciju gadījumiem, tādējādi visiem kopā – iedzīvotājiem un valsts pārvaldei – veidojot drošāku un uzticamāku informatīvo telpu Latvijā.

Attēls: Ekrānšāviņš no vietnes: www.melnsuzbalta.lv

Projekta ietvaros izveidota podkāstu jeb raidierakstu sērija “Melns uz balta”, kas sniedz klausītājiem zināšanas par biežāk lietotajām manipulācijas metodēm, kā tās pazīt, kā vērsties pret tām un kur meklēt palīdzību, ja vēlas ziņot par aizdomīgām darbībām sociālo mediju platformās. Podkāsta raidieraksti pieejami šeit: https://melnsuzbalta.lv/podkasts/. Epizodes tiek publicētas reizi nedēļā, un tās var atrast projekta tīmekļvietnē, kā arī YouTube - https://www.youtube.com/playlist?list=PLTcP6OQMARH70-IJ53lN69_Wto2XQ9db0 , Spotify - https://open.spotify.com/show/7LeDlD62k6EUkSwKf6B9g1.

Līdzās raidierakstiem, pieejama arī rokasgrāmata cīņai pret dezinformāciju, ar ko iespējams iepazīties un to lejuplādēt - https://melnsuzbalta.lv/atpazisti-parbaudi/. Vientnē apkopoti arī raksti par aktualitātēm - https://melnsuzbalta.lv/raksti/, kā arī pamācību video sērija “Melu mednieki” ar Montu Zaumani no populārā Instagram profila @montatalkssecurity. Video pamācības atrodamas šeit: https://www.youtube.com/playlist?list=PLTcP6OQMARH6eoeG--uUOpz4GC0dC9h5j.

Valsts kanceleja aicina izmantot www.melnsuzbalta.lv apkopotās zināšanas un resursus, lai trenētos domāt kritiski, nošķirtu faktus no meliem un nostiprinātu objektīvu skatu uz apkārt notiekošo – lai viss top skaidrs kā melns uz balta.

Attēls: Valsts kanceleja