Stāties pretī ļaunatūrai

Saistībā ar kiberdrošību jūs droši vien esat dzirdējuši tādus terminus kā vīruss, trojānis un izspiedējvīruss. Tie ir apzīmējumi dažādu  veidu ļaundabīgām programmatūrām, ko dēvē arī par ļaunatūru, un ko kibernoziedznieki izmanto, lai inficētu datorus un citas ierīces. Ja šāda programmatūra tiek uzstādīta, ļaundaris iegūst rīcības brīvību. Turpinājumā par to, kas īsti ir ļaunatūra, kādi ir ar to saistītie riski un kā sevi no tās pasargāt.

Kas ir ļaunatūra?

Ļaunatūra  būtībā  ir  datora  programmatūra,  ko  izmanto  pretlikumīgiem  nolūkiem.  Termins  radies  savienojot  vārdus „programmatūra” un „ļaundabīgs”. Kibernoziedznieki uzstāda ļaunatūru datoros vai ierīcēs, lai iegūtu pār tām kontroli. Pēc uzstādīšanas ļaunatūra dod iespēju noziedzniekam novērot jūsu tiešsaistes aktivitātes, nozagt paroles vai failus, kā arī izmantot jūsu sistēmu, lai uzbruktu citiem. Ļaunatūra var arī pārņemt kontroli pār jūsu failiem un pieprasīt izpirkumu, lai jūs tos varētu atgūt. Parasti cilvēki uzskata, ka ļaunatūra ir tikai Windows datoru problēma, diemžēl ļaunatūra var inficēt praktiski jebkuru ierīci, sākot no Apple datoriem līdz drošības kamerām. Jo vairāk ierīču tiek inficētas, jo lielāka iespēja ļaundariem ir iegūt naudu. Tādēļ ikviens ir uzskatāms par potenciālu mērķi.

Aizsargājiet sevi – apturiet ļaunatūru

Pārsvarā  valda  uzskats,  ka  pietiek  uzstādīt  drošības  programmu,  piemēram,  antivīrusu, lai  pasargātu  sevi  no  inficēšanās ar  ļaunatūru. Diemžēl  antivīrusa  programmas  nespēj  apturēt  visu  ļaunarūru.  Kibernoziedznieki  nepārtraukti  izstrādā  jaunu un  sarežģītāku programmatūru,  kas  var  izvairīties  no  antivīrusiem.  Protams,  antivīrusu  izstrādātāji  nepārtraukti  uzlabo  arī savus risinājumus. Tās ir sava veida bruņošanās sacensības, diemžēl ļaundari bieži ir vienu soli priekšā. Papildu antivīrusa programmatūrai,  jūs  varat  veikt  sekojošus  pasākumus,  lai  sevi  pasargātu:

► Kibernoziedznieki izmanto ievainojamības jūsu programmatūrā. Jo jaunāka/aktuālāka programmatūras versija jums  ir,  jo  tai  ir  mazāk ievainojamību.  Tāpēc  ieteicams  regulāri  atjaunināt  jūsu  operētājsistēmas,  lietotnes, pārlūkus,  to  paplašinājumus  un  citas  programmas. Vienkāršākais  risinājums  parasti  ir  uzlikt  automātisku atjauninājumu  uzstādīšanu.

► Izplatīts veids, kā kibernoziedznieki inficē datorus un mobilās ierīces, ir izstrādājot viltotas datorprogrammas vai mobilās lietotnes, publiskojot tās internetā un apmānot cilvēkus, lai tie brīvprātīgi uzstādītu šos viltojumus. Tādēļ lejupielādējiet un uzstādiet programmas tikai no uzticamiem tiešsaistes veikaliem, turklāt izpētiet atsauksmes par programmām un izvairieties no tām, kas ir maz izmantotas vai kurām ir tikai dažas pozitīvas atsauksmes. Tāpat izdzēsiet lietotni vai programmu, kas jums vairs nav nepieciešama.

► Kibernoziedznieki  bieži  manipulē  ar  cilvēkiem,  lai  tie  paši  uzstādītu  ļaunatūru,  piemēram,  tie  var  nosūtīt  jums e-pastu,  kas  satur  pielikumu  vai  saiti  tekstā,    un  iespējams,  izskatās  kā  nācis  no  drauga  vai  jūsu  bankas. Diemžēl,  kad  jūs  noklikšķināt  uz  saites  vai  lejupielādējat  pielikumu,  jūsu  sistēmā  tiek  uzstādīta  ļaunatūra.  Ja saņemtais ziņojums izskatās pārāk labs, lai būtu patiesība, vai arī tas rada mānīgu steidzamības sajūtu, tas var būt  uzbrukums.  Esiet  piesardzīgi,  jo  jūsu  labākā  aizsardzība  ir  jūsu  veselais  saprāts.

► Regulāri veidojiet rezerves kopijas jūsu sistēmām un failiem, vai nu mākonī, vai bezsaistē, piemēram, uz ārējā cietā diska. Tas pasargās jūsu failus uzbrukuma gadījumā. Rezerves kopijas bieži vien ir vienīgais risinājums, kā atgūt jūsu failus pēc izspiedējvīrusa uzbrukuma.

Labākais veids, kā pasargāt sevi no ļaunatūras, ir uzturēt programmas aktuālas, instalēt uzticamu antivīrusa risinājumu un būt uzmanīgiem, lai veiksmīgi atpazītu mēģinājumus jūs apmānīt. Kad nekas vairs nelīdz, jūsu sistēmas palīdzēs atjaunot regulāri veiktās rezerves kopijas.

Viesredaktors

Lenny Zeltser cīņai ar ļaunatūru veido drošības risinājumus  Minerva Labs, kā arī pasniedz lekcijas SANS  institūtā.  Lenny  ir  aktīvs  Twitter  lietotājs - @lennyzeltser, un raksta arī blogu zeltser.com par IT drošību.

Jūnija OUCH! (PDF)

Visas 2018. gada ziņu lapas orģinālvalodās pieejamas: https://www.sans.org/newsletters/ouch/

Resursi Izspiedējvīrusi: https://www.esidross.lv/2016/08/17/sifrejosie-virusi/ Rezerves kopijas: https://www.esidross.lv/2017/08/08/rezerves-kopijas-un-atgusana/ Aizsardzība pret pikšķerēšanu: https://www.esidross.lv/2018/04/17/ka-atpazit-pikskeresanu-2/