Informācija glabāšana un sinhronizācija bezmaksas krātuvē mākonī

Rakstā tiek aplūkots datu glabātuves Copy bezmaksas variants. Raksts ietilpst rakstu sērijā par bezmaksas datordrošības programmatūru. Ievadraksts un informācija par citām šajā sērijā aprakstītajām drošības programmām ir pieejami šeit.

Dzīve ir dzīve. Dažreiz notiek kaut kas pavisam negaidīts. Jūs sēžat pie datora, rakstāt sava sen iecerētā romāna pēdējo nodaļu un tad... hrrr... bzzz... kaut kas noticis ar cieto disku... Profesionāļi, kas ir specializējušies disku atjaunošanā, paskaidro, kaut ko tādu, ka „diska modulatora ģeneratora simptomātiskais defibrilātors ir rezumējies” un, ka neko nevar izdarīt – visa informācija no diska ir zudusi. Un jūsu romāns... vai datu bāze... vai visas pēdējo gadu fotogrāfijas... vai svarīga biznesa sarakste, viss var pazust vienā mirklī.

Un diska avārija nav vienīgais veids kā pazaudēt vērtīgu informāciju. Var notikt arī ļaunprātīga vīrusa ielaušanās ar mērķi iznīcināt informāciju. Ja pieprasa samaksu, tas nu vēl tomēr ir variants, bet ir jau vēl palikuši arī tādi vīrusu meistari, kas kaifo tikai no tā, ka kaut kur kāds cilvēciņš nobāl un sāk lādēties – vērtīga informācija pazudusi. Vēl ir arī bijuši gadījumi, kad paši datora lietotāji ir savā datorā iznīcinājuši svarīgu informāciju, bet kā tas ir izdevies – izskaidrot nevar, vienkārši, pirms nedēļas bija, šodien nav. Dažreiz gan ar lielām pūlēm kaut ko izdodas saglābt, bet garantēt neko nevar.

Protams, katrs, ja nav pārlieku pašpārliecināts, tomēr kaut ko dara, lai izvairītos no šādām šaušalīgām situācijām. Ieraksta vērtīgos failus zibatmiņā vai nopērk uzkrāšanas vajadzībai ārējo cieto disku, kurā var glabāt milzīgus informācijas daudzumus. Vēl var arī visu vērtīgo periodiski noglabāt internetā pieejamās bezmaksas failu krātuvēs, kuras neietekmē notikumi ar lietotāja datoru. Tam ir tāds labums, ka šai failu krātuvei var piekļūt no jebkura datora ar internetu, ja zina attiecīgo paroli, protams. Tas ir ļoti ērti tiem, kam nākas strādāt no vairākiem datoriem, piemēram, no datora darbā un mājās ar Linux OS, tad no portatīvā datora ar Windows un vēl no mobilā telefona ar Android.

Būtībā šādas krātuves izmantošana jau sniedz pietiekami lielu drošību no tehniskas dabas nelaimēm, bet neaizsargā pret paša lietotāja paviršībām. Ja nu aizmirstas savlaicīgi ierakstīt visu vajadzīgo? Un galu galā apnīk arī regulāri nodarboties ar saglabāšanu, kas nemaz nav interesanti.

Datu sinhronizācijas programmas

Tāpēc ir saprātīgi uzticēt visus rezerves kopēšanas darbus programmām, kas to dara automātiski, bez liekas lietotāja iejaukšanās. Tādu programmu internetā tiek piedāvāts ļoti daudz. Tāpat tiek piedāvāti arī daudzi šo programmu salīdzinājumi, piemēram, šajā vietnē, kas novērtē pāri par 60 šāda tipa programmu.

Diezgan droši var teikt, ka pati populārākā no šādām programmām ir DropBox. Tās bezmaksas variants piedāvā 2 gigabaitu vietas krātuvē mākonī t.i., kaut kur tālu prom. Ja ar 2GB nepietiek, tad par vietas palielināšanu jau ir jāmaksā. Ir gan iespēja vietu palielināt arī bez maksas, iesaistot savus draugus un paziņas. Programmas trūkums ir tāds, ka tā paredz tikai vienas mapes sinhronizāciju, t.i., tikai tie faili, kas nokļūst šajā mapē, tiek automātiski noglabāti attālinātā krātuvē, tātad lietotājam būs nedaudz jāmaina sava mapju sistēma, ja tiks ieviesta šī programma.

Šāda trūkuma nav citai populārai programmai SugarSync. Tai var norādīt, kuras mapes ir jāsinhronizē, un tad visas izmaiņas šajos failos atspoguļosies attālinātā krātuvē. Piedevām SugarSync savā bezmaksas variantā izdala 5GB lielu krātuvi, tā kā tā var tīri labi konkurēt ar DropBox.

Pašlaik sāk kļūt ļoti populāra un ar šīm programmām veiksmīgi konkurē salīdzinoši nesen (2013) palaistā programma Copy, kura bez maksas jau piedāvā 15GB lielu krātuvi un arī ļauj sinhronizēt dažādas mapes datorā. 15GB ir diezgan liels apjoms, tik daudz teksta cilvēks savā dzīves laikā nemaz nevar saražot, bet, ja nodarbojas ar fotografēšanu un filmēšanu, tad arī šis apjoms izrādīsies par mazu un vajadzēs piepirkt klāt par maksu, kura, starp citu, ir nedaudz zemāka, kā citiem šādu pakalpojumu piedāvātājiem.

Programma Copy

Tālāk apskatīsim tieši šo programmu Copy, jo var paredzēt, ka tā turpinās strauji attīstīties un piedāvās arvien jaunas un jaunas iespējas. Internetā ir jūsmīgas atsauksmes par šo programmu, un dažas pat ir aizdomīgi jūsmīgas. Vēl varētu būt svarīgi, ka to ir izstrādājusi kompānija Barracuda Networks, ar pieredzi tīkla drošības programmatūras veidošanā, tā kā var cerēt, ka noglabātajiem failiem nekādi hakeri klāt netiks. Saglabātie faili tiek arī šifrēti, tā kā, pat tos nozogot, būs grūti uzzināt saturu. Patiesības labad jāatzīst, ka 2013.gada janvārī šī firma tika apsūdzēta par pakaļdurtiņu esamību tās piedāvātajai tīkla drošības programmatūrai, kuras firma varēja izmantot, lai attālināti pieslēgtos un iegūtu jūtīgu informāciju no datoriem. Tiesa gan, šīs pakaļdurtiņas pēc atklāšanas esot uzreiz novāktas.

Programmā Copy ir iespēja arī organizēt sadarbības grupu kopējam darbam, paredzot vairāku lietotāju piekļuvi krātuves atsevišķiem failiem, bet šajā rakstā tā netiks aplūkota, jo nav gluži drošības jautājums. Tāpat nepievērsīsimies veidiem, kā bez maksas var neierobežoti palielināt pieejamās atmiņas apjomu, piesaistot programmai savus draugus un paziņas. Bet, protams, arī šīs iespējas ir jāiegaumē, jo kādreiz var izrādīties noderīgas.

Šīs programmas darbs ir organizēts divās vietās vai, citādi izsakoties, ir vadāms no divām vietām. Pirmā – tā ir mape ar nosaukumu Copy lietotāja datorā, kuru pārvalda datorā instalējamais programmas Copy aģents, un otrā – interneta pārlūka lapa, kura izveidojas, kad lietotājs reģistrējas Copy mājas lapā. Būtībā programmas aģents un mape Copy vajadzīgi, lai vadītu darbu lietotāja datorā, piemēram, lai noteiktu, kuras mapes vai failus sinhronizēt ar krātuvi, bet pārlūka lapa ir vajadzīga, lai sekotu stāvoklim attālinātajā krātuvē. Tieši pārlūka lapa ļauj pieslēgties krātuvei no jebkura internetam pieslēgta datora, lai, atbilstoši savām tiesībām, iepazītos ar mapes Copy saturu.

Programmas instalēšana un palaišana

Tātad iznāk, ka ir jāizdara divi darbi, lai palaistu Copy – jāinstalē programmas aģents un jāizveido pārlūka lapa. Vispār nav diez cik svarīgi, pie kura no šīm darbiem ķeras vispirms. Var vispirms palaist klienta programmu. Šim nolūkam jāiet uz Copy mājas lapu un jāuzklikšķina uz kāda no vairākiem lapā redzamajiem uzrakstiem Download (Lejupielādēt). Parādīsies ekrāns:

Pict1

Programma pati nosaka, kāda operētājsistēma ir datorā, un parāda attiecīgo piedāvājumu, kā šajā gadījumā: Install for Windows (Instalēt sistēmā Windows). Uz tā tad arī ir jāuzklikšķina. Ja lietotājam šajā brīdī vajadzīga programma citai operētājsistēmai, tad ir jāklikšķina uz kāda no uzrakstiem Mac OS X (10.7+) vai Linux. Gadījumā, ja ir nepieciešama programma mobilām ierīcēm, attiecīgi jāklikšķina uz kāda no 3 taustiņiem apakšā.

Gan šī ekrāna izskats, gan citu zemāk aplūkoto ekrānu izskats ir mainījies pa šo gadu, jo darbs pie programmas vēl arvien turpinās, lai pievienotu jaunus pakalpojumus un izveidotu ērtāku lietotāju saskarni.

Uzklikšķinot uz Install for Windows (Instalēt sistēmā Windows) vai analoģiska ziņojuma (citu OS gadījumā), parādīsies šāds (vai tam līdzīgs) ekrāns:

Pict2

Tālākais neko daudz neatšķiras no visu citu programmu instalācijas. Būs jāklikšķina uz Next (Nākošais) vai Install (Instalēt), kamēr parādīsies instalācijas beigu ekrāns.

Pict3

Tagad, protams, ir jāklikšķina uz Finish (Beigt). Ar to arī aģenta programmas instalēšana ir pabeigta, par ko liecina arī ikonas

Pict4

parādīšanās Windows rīku joslā. Bez tam parādīsies šāds (vai līdzīgs) ekrāns:

Pict5

Tagad nepieciešams uzklikšķināt uz Create Account (Izveidot kontu), jo pārlūka lapa vēl nav izveidota.

Pict6

Konta izveidošanai tiek paprasīts vārds un uzvārds, kā arī e-pasta adrese, kura strādās arī kā identifikators – to vajadzēs ievadīt vienmēr, kad būs jāpieslēdzas pie šī konta. Ja laika gaitā jums ir izveidojušās vairākas e-pasta adreses, tad katrai no tām var izveidot savu kontu. To var izdarīt arī no viena un tā paša datora, ja tas uztur vairākas operētājsistēmas, vai jūs esat šajā datorā izveidojis priekš sevis vairākus lietotājus.

Protams, būs jāizdomā un jāievada arī parole. Parole ir jāievada rūpīgi, jo to prasa ievadīt tikai vienu reizi. (Parasti šādos gadījumos paroli ir jāievada divreiz, lai varētu salīdzināt un pārliecināties, ka ir ievadīts pareizi.)

Jāatķeksē arī rūtiņa I have read and agree to the Terms of Service (Es esmu izlasījis un piekrītu apkalpošanas nosacījumiem), bet lasīt tos nav vērts – tie sastāv no kādiem 30 līgumiem ar dažādām firmām, ko Barracude Networks ir noslēgusi par šo firmu izstrādājumu izmantošanu dažādos savos programmproduktos.

Pēc tam ir jāuzklikšķina uz Create Account  (Izveidot kontu) un tiks parādīts paziņojums par mapes Copy izveidošanu:

Pict7

Nospiežot Select a Different Folder (Izvēlēties citu mapi), var izvēlēties mapi, kurā izvietot mapi Copy, jo varbūt mape Copy kaut kad jau ir bijusi izveidota citai vajadzībai. Ja nē, jāspiež uz Continue (Turpināt).

Rezultātā izveidosies programmas Copy mape ar tādu pašu nosaukumu Copy, un tiks parādīts tās saturs. Būtībā tiks atvērta Windows programma Windows Explorer ar šīs mapes saturu. Izmantojot Windows Explorer līdzekļus, var pārvaldīt mapi Copy. Mapē jau ir ielikts fails Quickstart Guide (Ātras darba uzsākšanas rokasgrāmata), bet to nevar uzskatīt par rokasgrāmatu, drīzāk tas ir vienu lappusi garš reklāmas materiāls ar Copy iespēju aprakstu.

Pict8

Visai drīz uz norādīto e-pasta adresi no Copy centra atnāks ziņojums ar lūgumu apstiprināt konta izveidošanu. Šajā e-pastā būs jāuzklikšķina uz rindiņas Click here to confirm your account (Uzklikšķiniet šeit, lai apstiprinātu savu kontu). Tas būs pēdējais solis konta izveidošanā.

Kā izvēlēties, kuras mapes sinhronizēt

Mapes, kuras paredzēts sinhronizēt, var vienkārši pārvietot uz mapi Copy. Parasti gan visām mapēm ir sava ērta vietiņa failu sistēmā un pārvietot tās nav lielas vēlēšanās. Lai mape paliktu savā vietā, bet tiktu sinhronizēta, ir nepieciešams izveidot šīs mapes saīsni (shortcut) un to tad pārvietot uz mapi Copy. Māksla strādāt ar saīsnēm, kaut arī vienkārša, nav tā pati nepieciešamākā, un ne visi to pieprot, tāpēc drusku sīkāk, kas te ir jādara.

Jāpalaiž Windows Explorer un jāsameklē mape, kura tiks sinhronizēta. Tā varētu būt mapes Test apakšmape CopyTest, kā šajā piemērā:

Pict9

Uz šīs mapes nosaukuma jāuzklikšķina peles labās puses taustiņš un uznirstošajā izvēlnē jāizvēlas Create Shortcut (Izveidot saīsni). Rezultātā mapes Test saturā radīsies vēl viens ieraksts, kas būs gandrīz tāds pats, kā atbilstošais mapes CopyTest ieraksts, tikai ar mazu bultiņu ikonas kreisajā apakšējā stūrī. Tas izskatīsies tā:

Pict10

vai arī tā:

Pict11

Tagad šo jauno ierakstu ar peli vajag pārbīdīt uz mapi Copy, tāpat kā to dara ar visiem citiem failiem, kad tos grib pārvietot. Ja paredzēts sinhronizēt tikai atsevišķu failu, nemainot tā atrašanās vietu, nekādas atšķirības nav – tādā pat veidā jāizveido faila saīsne un tā jāpārvieto uz mapi Copy.

Līdzko tas būs izdarīts, sāksies sinhronizācijas process. Darba sākumā tas nozīmē tikai to, ka atzīmētā mape (vai fails) tiks pārkopēta uz Copy serveriem. Lai to izdarītu, dators sūtīs informāciju internetā, ko pamanīs ugunsmūra programma, kura jūsu datorā, cerams, ir. Piemēram, var parādīties šāds ziņojums ar lūgumu atļaut izmantot interneta pieslēgumu:

Pict12

Pieslēgšanās internetam ir jāatļauj. Šāda paziņojuma var nebūt, ja jums ir instalēta ugunsmūra programma (piemēram, ZoneAlarm) ar pieeju programmu baltajam sarakstam, t.i., sarakstam ar programmām, kurām var uzticēties. Programmai Copy šajā sarakstā jābūt.

Par sinhronizācijas darbošanos signalizē izmaiņas aģenta programmas ikonā. Tai tagad apakšā ir zils plūstošs svītrojums, kas izskatās šādi:

Pict13

Ar nožēlu jāatzīst, ka sinhronizācijas process ir samērā lēns. Lai piepildītu visus 15GB, vajadzēs vairākas dienas, bet dažu megabaitu lieli faili, protams, tiks sinhronizēti pietiekoši ātri. Failu glabātuves ļoti bieži speciāli bremzē failu apmaiņas ātrumu tiem, kas pakalpojumus izmanto par brīvu. Maksas klientiem ātrums tiek palielināts. Tiesa, pēc pārtraukuma datora darbā sinhronizācija tiek atsākta no pārtraukuma vietas.

Programmas aģenta saskarnes logs

Programmas aģenta saskarnes logu var atvērt, uzklikšķinot ar labo peles taustiņu uz aģenta ikonas rīku joslā:

Pict14

Pirmajās divās rindās ir Copy konta īpašnieka e-pasta adrese un informācija par krātuves noslodzi – cik failu tur ir ievietoti un cik vietas tie aizņem (attēlā šo rindu saturs nav parādīts).

Uzklikšķinot uz nākošās rindas Open Copy folder (Atvērt mapi Copy), tiks atvērts Windows Explorer ekrāns ar mapi Copy, kur varēs izdarīt manipulācijas ar tajā esošiem failiem un mapēm.

Nākošā rinda Visit Copy website (Apmeklēt Copy interneta vietni) ļauj pieslēgties pārlūka lapai, kurā var darboties ar krātuvē noglabātajiem failiem, kas sīkāk vēl tiks aprakstīts.

Rinda Recent changes (Nesenās izmaiņas) ļauj izsaukt iznirstošo ekrānu ar informāciju par to, kādi 5 pēdējie faili tika sinhronizēti.

No atlikušajām rindām būtiska ir rinda Preferences... (Iestatījumi), kas ļauj mainīt iestatījumus un sniedz papildinformāciju. Logu, kas atveras, izvēloties šo rindu, ir nepieciešams aplūkot sīkāk.

Iestatījumu logs

Iestatījumu logs atveras uz konta (Account) iestatījumiem un izskatās šāds:

Pict15

Šajā logā (kreisajā pusē) ir informācija par to, cik gigabaitu ir izdalīts krātuvei un cik no tiem ir aizņemti, kā arī vai visi faili ir sinhronizēti, vai arī pašlaik vēl notiek sinhronizācija. Labajā pusē jau ir atķeksēta rūtiņa Start Copy when I log into computer (Sākt Copy darbu, kad es pieslēdzos datoram), kura tā arī var palikt atķeksēta, jo tas ir pilnīgi normāli, ka Copy sāk strādāt fonā no paša darba sākuma.

Mapi Copy pārvietot uz citu vietu varēs lodziņā, kas parādīsies, uzklikšķinot uz Move My Copy Folder... (Pārvietot manu Copy mapi).

Failu sinhronizācijas noteikšana un atcelšana

Krietni svarīgākas ir iespējas, ko iegūst, uzklikšķinot uz Manage My Files... (Pārvaldīt manus failus). Tad parādās logs:

Pict16

Šim logam ir divi ciļņi. Cilnī My files (Mani faili) ir parādīts visu sinhronizēšanai paredzēto mapju un failu saturs. Blakus katra faila un katras mapes nosaukumam ir rūtiņa, un visas šīs rūtiņas pēc noklusēšanas ir atķeksētas, kas nozīmē, ka attiecīgie faili un mapes tiek sinhronizētas. Ja šo rūtiņi nodzēš tukšu, tad sinhronizēšana nenotiks un fails (mape) krātuvē nemainīsies, kas patiesībā nozīmē, ka fails (mape) krātuvē ir noglabāts.

Fails var tikt noglabāts, piemēram, tāpēc, lai atbrīvotu vietu uz datora diska. Šajā gadījumā tas pēc noglabāšanas ir no diska jānodzēš. To programma izdara pati, ja attiecīgajam failam tiek atķeksēta rūtiņa ekrāna apakšā Remove local copy (Nodzēst faila kopiju datorā). Tātad, katrreiz, kad tiek izdzēsta sinhronizācijas rūtiņa, ir jāizlemj, ko darīt ar rūtiņu ekrāna apakšā – vai to izdzēst vai nē.

Beigās ir jāuzklikšķina taustiņš Save (Saglabāt).

Nodzēsto failu atjaunošana

Otrais cilnis Undelete (Atjaunot) informē par nodzēstiem failiem krātuvē, kurus var atjaunot. Šajā sarakstā, tāpat, ka iepriekšējā, katram faila nosaukumam blakus ir rūtiņa, kuru vajag atķeksēt, ja fails ir jāatjauno. Arī šeit darba beigās ir jāuzklikšķina taustiņš Save (Saglabāt).

Jāatgādina, ka izdzēstie faili saglabājas arī uz diska, un tos var atjaunot pēc nejaušas nodzēšanas. Atjaunošana no krātuves būs vajadzīga, ja notiks nopietna avārija uz diska.

Citi iestatījumi

Iestatījumu logs informē ne tikai par konta iestatījumiem. Tajā tiek piedāvātas arī iespējas nedaudz mainīt saskarni (Interface).

Pict17

Šeit var pieminēt iespēju mainīt programmas ziņojumu parādīšanās vietu. Šie ziņojumi par programmas veiktajām darbībām (saglabātie vai dzēstie faili, sinhronizācijas pabeigšana u.c.) parādās kādā no datora ekrāna stūriem. Kurā tieši no stūriem tos meklēt, nosaka datora ekrāna attēls saskarnes ekrānā un tieši melnais punkts attiecīgajā stūrī. Gadījumā, kas attēlots augšējā ilustrācijā, ir noteikts, ka ziņojumiem jāparādās apakšējā kreisajā stūrī. Uzklikšķinot uz cita stūra, punkts pārvietosies uz to un arī ziņojumi parādīsies tajā. Ja šādi ziņojumi traucē, tos var atcelt vispār, nodzēšot rūtiņu pie Show notifications (Rādīt ziņojumus).

Vēl iestatījumu logā var izmantot tīkla (Network) iestatījumu iespējas, lai konfigurētu proxy servera izmantošanu.

Pārlūka lapa

Līdzko lietotājs ir reģistrējies Copy lietošanai, tā viņš var pieslēgties savai pārlūka lapai. Viena iespēja to izdarīt, kas paredzēta programmas aģenta saskarnes logā, jau tika aplūkota.

To var izdarīt arī no Copy vietnes (www.copy.com), tur uzklikšķinot ekrāna augšējā labajā stūrī uz Log in/Sign up (pieslēgties/pierakstīties) un zem teksta I am already a Copy member (es jau esmu Copy izmantotājs) ierakstot e-pasta adresi un paroli. Pie tam ir svarīgi, ka šādā veidā var pieslēgties no jebkura datora, ja tikai ir pārlūks ar pieslēgumu internetam un, protams, ja zina paroli. Līdz ar to pārvaldīt attālās krātuves saturu var no jebkura datora.

Satura caurskatīšana ir intuitīvi samērā labi saprotama, jo, tāpat kā visās līdzīgās programmās, kaut vai tajā pašā Windows Explorer, Copy parāda visu mapes saturu – apakšmapes un failus, un pēc tam ir iespēja paskatīties apakšmapju saturu, un tā tālāk. Pārlūka lapās augšējā rīkjoslā vēl ir iespēja uzklikšķināt uz Try the new Beta! (Izmēģiniet jauno beta variantu!), kas dos iespēju iepazīties ar izstrādē esošās saskarnes beta variantu, kurš vizuāli atšķiras no nākošā attēlā redzamā pamatvarianta, bet loģiski ir tāds pats.

Pict18

Attēlā gan ir redzama tikai daļa no pārlūka lapas. Klejošanu pa mapēm un apakšmapēm nodrošina bultiņas, ar kuru nozīmi visvienkāršāk ir iepazīties, droši klikšķinot uz tām. Uzklikšķinot uz bultiņas, kas ir pie katras mapes nosaukuma (attēlā pie mapes CopySecond), blakus atvērsies logs ar mapes saturu. Uzklikšķinot uz kāda faila nosaukuma (attēlā uz faila Test1.doc), blakus atvērsies šim failam veltīts logs.

Vecāko faila versiju atjaunošana

Šajā logā pati interesantākā iespēja ir iegūt informāciju par faila vēsturi, noklikšķinot uz pulksteņa attēla ar parakstu File activity (Faila aktivitāte) zem tā. Tad blakus atvērsies atkal viens logs ar faila labojumu vēsturi, jo katru reizi, kad failu aizver, tas sinhronizējas, t.i., tiek iekopēts krātuvē, bet iepriekšējā faila versija nepazūd – tā saglabājas, precīzāk sakot, saglabājas izmaiņas. Tas dod iespēju iegūt vajadzīgo versiju, sekojot katras faila versijas izveidošanas brīdim un autoram. Jāuzklikšķina uz vēlamās faila versijas, blakus parādīsies šī faila logs un tajā jāizvēlas iespēja Download (Lejupielādēt).

Ja fails tiek nodzēsts, tiek nodzēstas arī visas versijas, bet tas ir ļoti nosacīti, jo failu var atjaunot (izmantojot augstāk aprakstīto konta iestatījumu ekrānu) un tad atjaunosies arī visas versijas, kas nozīmē, ka patiesībā visas versijas krātuvē tika saglabātas. Cik ilgi nodzēstie faili krātuvē glabājas, nav zināms, kaut arī skaidrs, ka mūžīgi tie tur glabāties nevarēs. Programma Copy pagaidām vēl nepiedāvā lietotājam iespēju izdzēst failu krātuvē pavisam, tā lai tur nekas nepaliktu.

Izmantošanas beigšana

Likvidēt savu kontu nav viegli. Automātiskā iespēja pagaidām netiek piedāvāta. Var tikai no kontam piekārtotās pasta adreses nosūtīt e-pastu uz Copy atbalsta centru (https://copy.zendesk.com/anonymous_requests/new ) ar vēlmi to izdarīt. Varbūt, ka tas nav nemaz tik slikti, jo apgrūtinās failu izdzēšanu arī ļaunprāšiem, bet tas nozīmē, ka faili ar intīmu saturu krātuvē nebūtu jāglabā.

Ja konts netiek lietots nozīmīgu (bet nav zināms, cik ilgu) laika periodu, servera uzturētājs to var izdzēst.

Pašu Copy aģenta programmu atinstalēt nav grūti. Jāizmanto parastā Windows iespēja Pievienot/Likvidēt programmu, kāda nu katrā versijā ir.