Adblock Plus – bezmaksas rīks reklāmu bloķēšanai

Jau iepriekšējos rakstospar bezmaksas risinājumiem tika aprakstītas dažādas programmatūras, kas pieejamas bez maksas, ir lietderīgas un paaugstina datora drošību. Tāda pati ir arī Adblock Plus. Jau nosaukumā ietverta šīs programmatūras galvenā doma – reklāmu bloķēšana. Tas ir galvenais, ko tā dara, tomēr ne vienīgais. Tās darbībā ir iekļautas arī citas opcijas, kas var padarīt sērfošanu internetā ne tikai ērtāku un ātrāku, bet arī drošāku. Adblock Plus ir iespējams lejupielādēt šeit http://adblockplus.org/en/firefox. Šī ir atvērtā koda programmatūra, kas ir lietojama kā interneta pārlūkprogrammas paplašinājums. Pagaidām tā ir pieejama Firefox, Chrome, Opera pārlūkprogrammām, kā arī Android operētājsistēmām.

Adblock Plus piedāvātās opcijas

- Reklāmu bloķēšana. Adblock Plus ir izveidojis dažādas pamatnostādnes, kā tiek atšķirtas pieņemamās reklāmas no tām, kuras tiek bloķētas. Pārsvarā bloķētas tiek -
  • Pop-ups – atsevišķas reklāmas lapas, kas atverās jaunā interneta logā, brīdī, kad spiežat uz kādas citas lapas.
  • Baneri – interneta lapā atrodami taisnstūra reklāmas laukumi, kas sniedz informāciju par reklamējamo objektu, parasti satur arī skaņu un kustīgu attēlu. Uzklikšķinot uz šīs reklāmas, nokļūst reklamētā produkta mājas lapā.
  • Video reklāmas – reklāma video formā, kas tiek parādīta pirms Jūs varat apskatīt video, kuru vēlaties redzēt. Adblock Plus strādā arī uz Facebook un YouTube video reklāmām.
  • Reklāmas, kas parādās interneta lapā pirms ir iespējams apmeklēt to, ko vēlaties. Šīs reklāmas ir atsevišķi jāaizver, pirms iespējams piekļūt vēlamajam saturam.
Pārsvarā pārējās reklāmas tiek atzītas par pieņemamām un netiek bloķētas. Tādas var būt reklāmas, kas ir statiskas, kurās ir tikai teksts, un kuras ir gana nelielas, lai netraucētu pilnvērtīgu darbību ar mājas lapu, utt. Pastāv arī iespēja nobloķēt visas reklāmas, ja vēlaties. - Pasargāšana no Typosquatting uzbrukumiem. Rakstā „Typosquatting – kas tas ir?” jau tika apskatīts galvenais par šo uzbrukuma veidu. Īsumā - tas balstās uz interneta lietotāja neuzmanību vai nezināšanu, kad viņš interneta pārlūka adrešu logā ievada nepareizu adresi. Ja meklētā mājas lapa un pārrakstīšanās kļūda ir gana populāra, pastāv iespēja, ka hakeri to izmantos, izveidojot viltus lapu, kurā tad arī nokļūs lietotājs un kas izskatīsies un darbosies līdzīgi meklētajai, tomēr būs vai nu ar mērķi izkrāpt Jums naudu, vai inficēt datoru. Adblock Plus ir izveidots tā, lai automātiski izlabotu Jūsu ievadīto kļūdu. Šī ir opcija, kuru Jums jāizvēlas vai vēlaties lietot – tā ir jāuzstāda manuāli pie programmas uzstādījumiem, vai arī pirmajā reizē, kad ievadīsiet nedaudz nepareizo interneta adresi, Adblock Plus Jums piedāvās izvēlēties, vai vēlaties izmantot automātisko kļūdu labošanu. - Padara internetā sērfošanu anonīmāku. Dažādas firmas reklāmas nolūkos fiksē Jūsu tiešsaistes darbības un meklēšanas vēsturi. Adblock Plus piedāvā izmantot drošības filtru, kas Jūsu darbības internetā padara pilnīgi anonīmas. Šo filtru varat apskatīt pie Adblock Plus „Filter preferences”. Aktivizēt šo filtru iespējams Adblock Plus mājas lapā http://adblockplus.org/en/features pie Data Tracking sadaļas spiežot uz „open this dialogue”, tad parādīsies šāds logs, kur jāspiež „Add subscription”.

Adblock Plus

- Vēl Adblock Plus piedāvā opciju aktivizēt ļaundabīgu programmatūru bloķēšanu interneta pārlūkprogrammā, kā arī deaktivizēt sociālo mediju piesaisti citām mājas lapām, lai novērstu to, ka tiek novēroti Jūsu sērfošanas internetā paradumi. Par šīm opcijām vairāk izlasīt un tās aktivizēt varat augstāk minētajā mājas lapā pie sadaļām „Disable Malware Domains” un „Disable Social Media Buttons”.

Kā izskatās Adblock Plus (piemērs no Firefox pārlūkprogrammas)

Apskatīt Adblock Plus uzstādījumus varat, ejot caur „Tools” -> „Add-ons” -> „Extensions”. Adblock Plus Zem sadaļas „Filter Preferences” varat apskatīt „Filter subscriptions”, kur parādīsies filtri, kurus izmantojat, kā arī zem „Typo corrections” varat izvēlēties, vai vēlaties, lai programma labotu kļūdaini uzrakstītos mājas lapu nosaukumus. Adblock Plus

Secinājumi

Reklāmas internetā ir ļoti bieži sastopamas un to regulāra parādīšanās var novērst Jūsu uzmanību no ieplānotā paveikšanas. Tāpat arī reklāmas var padarīt lēnāku interneta pieslēgumu. Turklāt dažreiz, nejauši uzspiežot uz reklāmas, tā var aizvest Jūs uz mājas lapu, kurā iespējams inficēties ar kādu datorvīrusu. Tādēļ Adblock Plus ir ļoti noderīga programma, kas Jūsu darbības internetā var padarīt ērtākas, ātrākas un drošākas.