Interneta likumi

1. Ja mani personīgie sociālie profili ir uzlauzti un caur tiem tiek sūtīts vai publiskots rupjš vai nepieņemams saturs, vai man jāuzņemas atbildība par publiskoto vai nosūtīto informāciju?

Šajā gadījumā noteikti ir jāsazinās ar interneta vietnes administrāciju, lai tā bloķē konkrēto profilu, norādot arī iemeslu. Pēc tam jāvēršas policijā ar iesniegumu, lai tiktu veiktas darbības cēloņu un faktu noskaidrošanai. Ja tiks noskaidrots, ka tiešām profilam ir piekļūts nelikumīgi, profila īpašniekam nebūs jāuzņemas atbildība par izplatīto saturu, un tiks meklēta vainīga persona. Taču jāatceras, ka lietotājs ir līdzatbildīgs par drošības neievērošanu savā profilā.

2. Vai Latvijā kāds uzmana drošību internetā?

Par drošību internetā, pirmkārt, ir jārūpējas pašam lietotājam. Tā kā virtuālā vide ir ļoti specifiska, tās satura kontrole ir ierobežota. Ar drošības uzlabošanu nodarbojas, piemēram, Latvijas Interneta asociācija (www.drossinternets.lv), CERT.LV un citas organizācijas.

CERT.LV ir iestāde, kas informē par IT drošības apdraudējumiem, sniedz atbalstu valsts institūcijām, privātpersonām un juridiskajām personām IT drošības jomā un palīdz novērst incidentus gadījumos, ja tajos iesaistīta Latvijas IP adrese vai .LV domēns. CERT.LV organizē informatīvus un izglītojošus pasākumus un uztur informatīvu vietni esidross.lv.

3. Vai kāds var ieraudzīt čatus un Skype video, kuros mēs runājam par personiskām lietām? Kur tie materiāli paliek? Vai ir iespēja, ka kāds tos redzēs?

Tas ir atkarīgs no lietojumprogrammas nosacījumiem, kam piekrīti brīdī, kad aplikāciju lejupielādē savā datorā vai telefonā. Diez vai kāds to izmantos ļaunprātīgi, taču informācijas apstrāde ir katras kompānijas ziņā, un par to vari uzzināt, vēlreiz izlasot nosacījumus. Lai personīgā sarakste nenonāktu citu cilvēku rokās, tev jāsargā savs dators no vīrusiem. Tāpat arī nekādā gadījumā nedod savas paroles citām personām.

4. Vai pēc IP adreses var noteikt, kur es dzīvoju. Un cik viegli ir iegūt manu IP adresi?

Pēc IP adreses var noteikt, kādam interneta pakalpojuma sniedzējam (IPS) tā pieder. Lai noskaidrotu personīgu informāciju par IP adreses lietotāju, piemēram, policija var pieprasīt to IPS, pamatojoties uz likuma normām. Šāda informācija nav publiski pieejama un tiek aizsargāta ar likumu. Par šo datu aizsardzību un nepieejamību ir atbildīgs IPS.

5. Kādi sodi pienākas cilvēkiem, kas internetā apkauno konkrētu personu?

Personas goda un cieņas aizsardzība ir paredzēta gan krimināltiesiskā, gan civiltiesiskā kārtībā. 157. pants. Neslavas celšana (1) Par apzināti nepatiesu, otru personu apkaunojošu izdomājumu tīšu izplatīšanu iespiestā vai citādā veidā pavairotā sacerējumā, kā arī mutvārdos, ja tā izdarīta publiski (neslavas celšana), – soda ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu. (2) Par neslavas celšanu masu saziņas līdzeklī – soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

6. Kas būtu jādara, ja bez manas atļaujas publicē rakstu par mani? (Nekādu informāciju publicētājam neesmu devis)

Šajā gadījumā ir jāsazinās ar interneta vietnes administrāciju, lai dzēš vai bloķē konkrēto informāciju, attiecīgi izklāstot situāciju. Jāņem vērā arī vārda brīvības princips, un, ja rakstā nav pārkāptas likuma normas (piemēram, norādīts personas kods, dzīves vieta u.tml.), tad, iespējams, panākt izņemšanu nevarēs. Ja materiāls ir aizsargāts ar autortiesībām, par to nepieciešams rakstīt iesniegumu policijai, norādot visus apstākļus.