Emocionāla pazemošana virtuālajās platformās

1. Ko darīt, ja mani internetā apsmej vai pazemo?

Lai arī cik grūti būtu, tev par to ir jāaprunājas ar vecākiem, tikai viņi var palīdzēt šo problēmu atrisināt. Ja apsmiešanu piedzīvo no klasesbiedriem vai skolasbiedriem, vari runāt arī ar klases audzinātāju vai skolas direktori. Pēc tam būtu svarīgi kopā ar šo klasesbiedru vai skolas biedru izrunāties vecāku vai skolotāju klātbūtnē – tā tu maksimāli izvairīsies no pārdzīvojumiem.

Tāpat tev ir iespēja viņus bloķēt un ziņot par notikušo portāla administrācijai, izmantojot „Ziņot” vai „Report abuse” pogu, kā arī lūgt padomu drossinternets.lv. Ja tev ir grūti vai neērti par to runāt ar vecākiem vai citiem pieaugušajiem, vari zvanīt uz uzticības tālruni 116111. Tur tu saņemsi psihologa atbalstu un konsultāciju, un jūs kopīgi izdomāsiet, kā rīkoties.

2. Kā mudināt bērnus, kurus internetā apceļ, par to runāt ar kādu pieaugušo?

Piespiest nevienu nav iespējams, taču ļoti palīdzēs, ja vecāki bērniem skaidros, kas ir neiecietība un kā tā izpaužas. Tādējādi bērni sapratīs, ka vecāki ir gatavi runāt par šiem jautājumiem, un palīdzību meklēs ģimenē.

3. Ko darīt, ja draugi manas bildes sūta svešiem cilvēkiem?

Pirms publicē bildes, padomā, kam tās būs pieejamas. Padari savu profilu pieejamu tikai draugiem, tā tu izvairīsies no bilžu nonākšanas pie kāda, kas tās grib izmantot citiem mērķiem. Atceries – nekad pat saviem draugiem nesūti bildes, kur esi apkaunojošā vai atkailinātā izskatā. Tās atgūt un kontrolēt ir neiespējami. Ja draugi tikai muļķojas, vari ar viņiem izrunāties vai lūgt palīgā kādu pieaugušo, vecāko māsu vai brāli.

4. Ko darīt ar negatīvismu internetā? Kā likt otram saprast, ka cilvēkam sāp? Kad cilvēki sapratīs, ka otram tā var būt pēdējā lāse pirms traģiska notikuma?

Tu nekad nevarēsi ietekmēt, ko citi saka, taču vari maksimāli no sliktā izvairīties, kā arī pats to neveicināt. Ja esi pozitīvs un priecīgs cilvēks, tātad tev līdzās ir arī tādi draugi. Ja viens otru uzmundrināsiet, dalīsieties priekā, no negācijām un naida izvairīties būs daudz vieglāk. Par rupjiem un aizvainojošiem komentāriem tu vari ziņot portāla administrācijai – pie katras publikācijas ir poga „Ziņot” jeb „Report”. Ja tev ir grūti vai neērti par to runāt ar vecākiem vai citiem uzticamiem pieaugušajiem, tu vari zvanīt uz uzticības tālruni 116111 un ziņot par šo pārkāpumu. Tur tu saņemsi psihologa atbalstu un konsultāciju, un jūs kopīgi izdomāsiet, kā rīkoties.

5. Runājot par internetu telefonā, konkrētāk – par aplikāciju WhatsApp, vai es tiešām vairs nedrīkstēšu tur ievietot savu profila attēlu? Jo bija gadījums – man bija bilde, kurā es smaidu ar zobiem, bet man ir tāda ļoti nejauka klase, un viņi pietuvināja manu seju un uzlika to par klases grupas attēlu, un es to nevarēju nomainīt, jo mani atvienoja no klases grupas. Vai tas ir godīgi?

Ziņo par pārkāpumu administrācijai – ej uz „Settings” un „Contact Us”, kur tu varēsi aprakstīt problēmu un pievienot ļaunprātīgi uzmantoto bildi. Notikušo izrunā ar vecākiem un/vai klases audzinātāju, kas palīdzēs atrisināt situāciju. Jāapzinās, ka ne visi sociālo tīklu lietotāji ir godīgi un prātīgi, tāpēc reizēm pietiek ar mazliet biezākas ādas uzaudzēšanu. Vienmēr lieto drošības un privātuma uzstādījumus „Settings” sadaļā vai uzzini, kā tas darāms, „Help/FAQ” sadaļā.

6. Ko darīt, ja cits cilvēks manas bildes ieliek savā profilā un raksta kaut ko sliktu par mani?

Tā ir ļaunprātīga fiziskas personas datu izmantošana, to nedrīkst darīt. Par to noteikti ir jāziņo portāla administrācijai. Gandrīz visos sociālajos tīklos pie katras publikācijas ir poga „Ziņot” jeb „Report”. Ja pazīsti šo cilvēku, tad lūdz bildi izņemt un aprunājies, kāpēc viņš to dara, un atgādini, ka tas ir pārkāpums, par ko paredzēta atbildība pēc Krimināllikuma 157. panta:

157. pants. Neslavas celšana

Par apzināti nepatiesu, otru personu apkaunojošu izdomājumu tīšu izplatīšanu iespiestā vai citādā veidā pavairotā sacerējumā, kā arī mutvārdos, ja tā izdarīta publiski (neslavas celšana), – soda ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Par neslavas celšanu masu saziņas līdzeklī – soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Tev ir iespēja par savu personas datu izpaušanu ziņot arī Datu valsts inspekcijai.

7. Ko darīt, ja Instagram zem bildes es saņemu nepatīkamus komentārus?

Citu cilvēku rīcību sociālajos tīklos nav iespējams paredzēt, tāpēc mēģini pret šiem komentāriem izturēties kritiski – tev noteikti ir vairāki draugi, kam šī bilde patīk. Par rupjiem un aizvainojošiem komentāriem tu vari ziņot portāla administrācijai – pie katra komentāra tavā profilā ir poga „Ziņot” jeb „Report”.

8. Ko darīt, ja mani šantažē un draud, ka parādīs kaut ko apkaunojošu sociālajos tīklos?

Par to jāziņo vecākiem vai kādam citam pieaugušajam un jāievēro:

a)  Nekad nepakļaujies draudiem

b)  Pārtrauc jebkāda veida saziņu ar izspiedēju

c)  Bloķē viņam pieeju visiem saviem sociālo tīklu kontiem

d)  Izdzēs vai deaktivizē visus savus sociālo tīklu kontus, kuros sazinājies ar izspiedēju

e)  Nemaksā prasīto naudu

f) Ziņo drossinternets.lv, 116111 vai Valsts policijai

9. Ja, piemēram, es esmu ievietojis YouTube kontā video un man kāds uzraksta negatīvu komentāru – vai to labāk atstāt vai dzēst ārā? Citreiz šie cilvēki sāk terorizēt, ja komentārs tiek izdzēsts, tāpēc kā labāk rīkoties?

Latvijā ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, bet līdz brīdim, kad tiek pārkāptas citas personas tiesības. Ieliekot video vai bildi publiskai apskatei, tev ir jābūt gatavam, ka cilvēki var izteikt arī rupjas piezīmes, īpaši, ja viņi var slēpties aiz segvārdiem. Ja komentārs tevi ļoti aizskar, vari to izdzēst. Par rupjiem un aizvainojošiem komentāriem vari ziņot portāla administrācijai – pie katras publikācijas ir poga „Ziņot” jeb „Report”.

10. Instagram citi taisa viltus profilus, it kā seko daudziem pazīstamiem, tomēr nav nevienas bildes. Kā rīkoties?

Ja skaidri nezini, kas ir šis cilvēks, vari viņu bloķēt un neļaut piekļuvi savam saturam, uzstādot privātuma iestatījumus.

11. Ko darīt, ja jebkura, tiešām jebkura, bilde tiek skrīnota un es tieku par to apsmiets?

Lai izvairītos no tā, ka seko nepazīstami cilvēki, iespējams, ar ļauniem nolūkiem, nepieciešams sakārtot savus privātuma iestatījumus, liedzot viņiem pieeju taviem profiliem. Taču, ja tev pašam, ģimenei un draugiem patīk tavas bildes – nekautrējies tās rādīt, iespējams, apsmējēji tevi vienkārši apskauž.

12.  Kā rīkoties, ja draugs publicējis internetā mani apkaunojošu vai aizskarošu bildi?

Padomā, vai tas tiešām ir draugs un kā šī bilde pie viņa nonāca. Vari lūgt viņam to izņemt, taču, ļoti iespējams, kāds cits to jau būs saglabājis. Vislabāk, ja turpmāk ar draugiem vienmēr vienosieties, ko publicēsiet, jo īpaši tad, ja bildē neesi redzams tu viens. Tāpat vari ziņot portāla administrācijai, izmantojot pogu „Ziņot” jeb „Report”.

13. Kā uzvairīties no heiteriem?

Tādi ir katram youtuberim, taču dažreiz palīdz vienkārša viņu ignorēšana. Par rupjiem un aizvainojošiem komentāriem tu vari ziņot portāla administrācijai – pie katras publikācijas ir poga „Ziņot” jeb „Report”. Vienmēr lieto privātuma un drošības uzstādījumus.