Kā lietot bezvadu internetu mājās?

Jau iepriekšējā rakstā "Kā lietot bezvadu internetu publiskās vietās?" ir atrodams apskats, kā padarīt drošāku bezvadu interneta lietošanu publiskās vietās. Šoreiz aplūkosim mazliet citādu situāciju – bezvadu internetu Jūsu mājās. Publiskās vietās galvenokārt uzmanība ir jāpievērš tieši Jūsu datora drošībai, jo nevar zināt, vai attiecīgais bezvadu internets ir drošs. Mājās savukārt ir svarīgi parūpēties par paša tīkla drošību.
  1. Nomainiet sākotnējos noklusējuma lietotājvārdus un administratora paroles. Lielākajā daļā bezvadu interneta sākuma stadijā tiek piedāvātas noklusējuma paroles, respektīvi, tad, kad Jūs sākotnēji uzstādāt savu internetu, piekļūstot tam caur maršrutētāju, Jūs izmantojat ražotāju uzstādītās paroles. Lai paaugstinātu sava bezvadu interneta drošību, šīs paroles un lietotājvārdus ir nepieciešams nekavējoties nomainīt.
  2. Aktivizējiet ugunsmūrus gan datorā, gan bezvada interneta maršrutētājā. Lielākoties moderni bezvadu interneta maršrutētāji satur jau iebūvētu ugunsmūri, bet Jums ir jāpārliecinās, ka tas ir aktivizēts. Turklāt vēl lielākai drošībai varat apsvērt lejupielādēt personisko interneta ugunsmūra programmatūru, kas papildus aizsargā pret ļaunprātīgiem uzbrukumiem caur bezvadu internetu. Sarakstu ar populārākajiem interneta ugunsmūriem varat atrast šeit.
  3. Atslēdziet savu bezvada internetu periodos, kad ilglaicīgi to nelietojat. Ja Jūsu bezvadu internets būs atslēgts, Jūs varat būt 100% pārliecināts, ka neviens ļaunprātīgi nevarēs tam piekļūt.
  4. Izmantojiet bezvadu datu pārraides šifrēšanu! Būtībā šis ir galvenais veids, kā nodrošināt savu bezvadu internetu pret nevēlamiem viesiem.
    Bieži vien internets mājās tiek izmantots bez jebkādas datu šifrēšanas, kas palīdzētu izvairīties no iespējamiem mēģinājumiem "zagt" jūsu internetu vai pārlūkot Jūsu izmantoto interneta datu plūsmu. Turklāt, ja esat pieļāvis, ka kāds cits izmanto Jūsu internetu, ja viņi caur to darīs kaut ko nelikumīgu, nepatikšanu gadījumā Jums par tām būs jāatbild. Tādēļ ir pēdējais laiks pievērsties sava bezvadu datu pārraides šifrēšanai, ja to vēl neizmantojat. Vēl ir daļa cilvēku, kas ir uzstādījuši bezvadu interneta datu šifrēšanu, tomēr ne to labāko versiju. WEP (Wired Equivalent Privacy) ir šifrēšanas metode, kas agrāk tika plaši izmantota, tagad ir atzīta par būtībā pilnīgi nedrošu – internetā pat ir atrodamas dažāda veida "pamācības", kā iespējams uzlauzt šo interneta šifrēšanu. Lietojiet jaunāko datu šifrēšanas metodi WPA2 (Wi-Fi Protected Access version 2). Būtībā visi jaunākie bezvadu interneta maršrutētāji (kopš 2006.gada) atbalsta šo šifrēšanas metodi, kas ir ne tikai daudz drošāka par WEP versiju, bet arī par iepriekšējo WPA datu šifrēšanu. Salīdzinot ar WPA, tās otrajai versijai ir klāt nākuši vairāki papildinājumi interneta datu pārraides drošības uzlabošanai.

Kā uzstādīt WPA2 savam bezvadu internetam?

  1. Pārliecinieties, ka Jūsu dators darbojas ar vienu no jaunākajām operētājsistēmas versijām. Jaunākajās Windows versijās jau ir iestrādāts, ka tās atbalsta WPA2, bet, ja Jūs lietojat neatjauninātu Windows XP, tad būs nepieciešams lejupielādēt servisa paku priekš Windows XP, kurā ir iekļauti dažādi atjauninājumi, ieskaitot WPA2 atbalstīšanu (servisa paku 3 varat lejupielādēt šeit). Ja lietojat datoru ar MAC operētājsistēmu, lai tā atbalstītu WPA2 ir nepieciešama vismaz OS X 10.4.2 versija vai jaunāka.
  2. Pārliecināties, vai datora bezvadu tīkla karte atbalsta WPA2. Wi-Fi apvienības mājas lapā varat apskatīt informāciju par dažādiem produktiem, piemēram, pārbaudīt informāciju par Jūsu interesējošo ierīci. Ja Jums ir datorā iebūvētā bezvadu tīkla karte, tai ir nepieciešana vismaz Intel's ProSet 7.1.4 versija, vai jaunāka (izņemot 8.x. versiju).
  3. Pēdējā ierīce, kam ir nepieciešams atbalstīt WPA2, ir bezvadu interneta maršrutētājs. Ja tas ir iegādāts pēc 2006. gada, tad visam vajadzētu būt kārtībā, tomēr, ja tas ir iegādāts senāk, to nāksies atjaunināt. Diemžēl pastāv iespējamība, ka vecākiem maršrutētājiem nav iespējams atrast versiju, kas atbalsta WPA2, bet būtībā tas notiek ļoti reti. Jums ir ne tikai jāpārliecinās, ka bezvadu interneta maršrutētājs atbalsta WPA2, bet arī tas jāiestata. Tas ir izdarāms pie bezvadu interneta uzstādījumiem – pie drošības iestatījumiem jāieslēdz WPA2. Apakšā tiek jautāta PSK jeb WPA2 parole. Jūs varat izmantot jebkuru frāzi no 8 līdz 63 simboliem, jo garāku, jo labāk, protams. To noteikti ir nepieciešams atcerēties, jo tā tiks izmantota arī vēlāk, lai piekļūtu savam bezvadu internetam.
  4. Katrā datorā, kurš izmantos šo bezvadu interneta maršrutētāju, jāiestāda WPA2 datu šifrēšana. Vispirms nepieciešams atcerēties PSK kodu, ko Jūs izmantojāt, pielāgojot maršrutētāju. Nepieciešams arī ieslēgt tādu pašu tīkla autentifikāciju, kā tika ieslēgts maršrutētājā. Tas ir jāizdara visiem datoriem Jūsu tīklā. Brīdī, kad tas viss ir izdarīts, ja Jūs apskatīsiet bezvada interneta savienojuma lauku, Jums būtu jāredz aptuveni šāds logs, kur apakšā pie Jūsu tīkla savienojuma ir rakstīts, ka tas ir aizsargāts ar WPA2.