Kā pareizi lietot USB zibatmiņas disku?

USB zibatmiņa pēdējos gados ir kļuvusi par ļoti populāru ierīci datu pārnēsāšanai un uzglabāšanai. Galvenokārt tāpēc, ka tā ir viegli lietojama un tajā var uzglabāt lielus datu apjomus: šobrīd līdz pat 64GB.

Kas īsti ir USB zibatmiņas disks?

USB zibatmiņa ir ierīce datu uzglabāšanai. Brīdī, kad USB zibatmiņa tiek pievienota datoram, tā ir lietojama kā parasts ārējs disks. Datus nolasīt vai ierakstīt USB zibatmiņā ir pavisam vienkārši. Turklāt to var darīt neskaitāmas reizes.

USB zibatmiņas atvienošana no datora

Brīdī, kad vēlaties beigt darbu ar USB zibatmiņas disku, pirms tā atvienošanas no datora, vajadzētu veikt šādas darbības:
  • Pārliecinieties, ka jebkādas datu pārvietošanas no vai uz USB ierīci ir pārtrauktas, kā arī aizvērti visi dokumenti, kas tika atvērti no zibatmiņas. Ja datu kopēšana atvienošanas brīdī būs procesā, Jūs visdrīzāk sabojāsiet datus, ko centāties pārkopēt.
  • Kaut arī parastos gadījumos ir pietiekami, ka beidzat jebkādas darbības ar USB zibatmiņu, lielākai drošībai vienmēr vajadzētu izmantot opciju "Safely Remove Hardware" jeb "droša ierīces atvienošana". Tas sniegs papildu drošību, ka Jūsu dati netiks sabojāti. Gan vecākām Windows operētājsistēmām, gan Windows 7 un Vista, šī opcija atrodama līdzīgā veidā – ekrāna lejas daļā, rīkjoslā sameklējot ārējo ierīču atvienošanas ikonu.
Vecākām operētājsistēmām šī ikona izskatās šādi.

Windows 7 un Windows Vista šādi.

Nospiežot uz šīm ikonām, parādīsies iespēja pārtraukt USB atmiņas lietošanu. Nospiežot uz "Eject USB Flash Disk" jāparādās uzrakstam "Safe To Remove Hardware", un Jūs varat būt pārliecināti, ka USB zibatmiņu tiešām var droši atvienot no datora.

Kā pareizi droši lietot USB zibatmiņas disku?

  • Neļaujiet tam samirkt un neturiet to pārāk lielā karstumā vai saulē, ja vien tas nav speciāli aprīkota, lai izturētu šādus apstākļus.
  • Nepievienojiet USB zibatmiņu datoram ar Microsoft Windows, uz kura nav aktīvas pretvīrusu programmatūras, jo jebkura ļaundabīga programmatūra var viegli tikt pārnēsāta ar USB zibatmiņu un inficēt citus datorus.
  • Vēlams nelietot vienu un to pašu USB zibatmiņu darba un privātajām vajadzībām – nošķirot šīs divas lietas tiks radīta lielāka drošība darba datiem.
  • Nepievienojiet savam datoram USB zibatmiņu, par kuras drošību Jūs neesat pārliecināti.
  • Ja jums rodas aizdomas, ka USB atmiņa varētu būt inficēta ar kādu ļaundabīgu programmatūru, nekavējoties lieciet pretvīrusu programmatūrai pārbaudīt šo ierīci. Ja neizdodas pārliecinoši atbrīvoties no inficētā faila, lūdziet palīdzību kādam profesionālim, kurš varēs attiecīgo USB zibatmiņu pārformatēt, un to būs iespējams lietot atkal.
Kā arī, ja pretvīrusu programmatūra uzrāda, ka USB zibatmiņas diskā ir vīruss, bet Jums ir nepieciešams atgūt uz tā esošos failus, to var izdarīt, pieslēdzot šo USB zibatmiņas disku pie Linux vai MacOS datoriem, kuri būs imūni pret USB atmiņā esošo vīrusu. Vai arī, protams, varat ar šādu lūgumu griezties pie datorspeciālista.

Datu automātiskā palaišana jeb AutoRun

Viens no ierastākajiem veidiem, kā ļaundabīgas programmatūras izplatās ar USB zibatmiņas ierīcēm ir, izmantojot automātiskās palaišanas iespēju – "AutoRun". AutoRun ir iespēja ārējām atmiņas ierīcēm brīdī, kad tās pieslēdz pie datora, lietotāja ērtības labad automātiski aktivizēt to saturu. Tādējādi ļaundabīgā programmatūra, kas atrodas USB zibatmiņā, aktivizējoties automātiskai palaišanai, inficē datoru. Turklāt visbiežāk tas tiek izdarīts tā, ka Jūs to pat nemanāt, un, iespējams, arī datora pretvīrusu programmatūra palaidīs garām to, ka Jūsu USB zibatmiņā atrodas šis tā sauktais "autorun-vīruss". Tādēļ ir svarīgi USB zibatmiņai nobloķēt iespēju automātiski aktivizēt tajā atrodošos datus. Pastāv dažādas iespējas, kā to izdarīt – viena no tām ir uz konkrētas datora operētājsistēmas aizliegt šo iespēju. Pamācība, kā to izdarīt Windows XP operētājsistēmai, atrodams šeit. Vai arī lejupielādēt kādu no bezmaksas programmām, kas veic šo darbību lietotāja vietā. Piemēram antivīrusu ražotājs "Panda Security" piedāvā bezmaksas programmu "USB vaccine". Šī programma piedāvā atslēgt "Autorun" opciju datoram (computer vacination) un/vai modificēt zibatmiņu (USB drive vaccination) tā, lai tajā nebūtu iespējams ierakstīt "autorun" funkcijai nepieciešamās datnes. UZMANĪBU! Pirms zibatmiņas modificēšanas pārliecinieties, ka tai ir "FAT" failsistēma, kā arī veiciet datu rezerves kopēšanu.

UZMANĪBU!

Nekad nelietojiet atrastus USB zibatmiņas diskus!

Tas var būt nevis vienkārši pazaudēts, bet speciāli atstāts, lai nepiesardzīgi ļaudis inficētu savu datoru ar šajā USB zibatmiņā esošo ļaundabīgo programmatūru.